Емил Стоилов пред BBALL.BG: Усещането да представям България е невероятно

Такива мачове дават на младите играчи много опит, мотивация и самочувствие, споделя центърът

661

Българският национален отбор излиза за първа победа в световните квалификации. Днес от 19.00 ч. тимът на Росен Барчовски ще приеме Чехия в двубой от група F на пресявките за шампионата на планетата през 2023 г. Мачът можете да проследите пряко по Nova Sport.

BBALL.BG потърси още един от националите Емил Стоилов, който говори за лагера на представителния ни тим, за групата ни в световните квалификации и за опита, който дават такива мачове на младите играчи като него. Ето и какво сподели той:

– Отново си част от националния тим. Какво е усещането да бъдеш в отбора при мъжете?

– Усещането, както винаги е невероятно, защото за втори пореден път ми се гласува доверие да представям България в толкова важни мачове.

– Макар че лагерите са за кратко време, какво научи от Росен Барчовски до този момент? 

– Наистина, прекалено кратки са, за да има време за обучителен период. Времето ни стига само колкото да си припомним тактиката, да тренираме няколко дни според съперника и това е.

– На България предстоят важни мачове с Чехия от световните квалификации. Успяхте ли да разузнаете съперника и да намерите слабите му страни?  

– Не сме търсили слабите му страни, а видяхме кои са силните му такива и какво трябва да направим, за да ги неутрализираме, за да приключим с победа.

– Какво е мнението ти за групата ни в световните квалификации? 

– Трудна група, но преодолима. Литва е абсолютният фаворит засега, но въпреки че при гостуването ни срещу тях загубихме с голяма разлика, вярвам, че не сме толкова далеч от сегашния им състав. Срещу Босна, за жалост, загубихме равностоен мач, от което се подразбира, че можем и да ги победим. Чехите се очертават като най-равностойният ни противник за момента и трябва на всяка цена да спечелим двете предстоящи срещи с тях, за да продължим напред в квалификациите.

– Какво дават подобни мачове на един млад баскетболист като теб? 

– Такива мачове дават на нас, младите, много опит, мотивация и самочувствие. Подготвят ни за бъдещето.

– Какво е нещото, което си спомняш от последното домакинство на България в Ботевград и искаш да видиш в залата и днес?

– Категорично нещото, което си спомням, беше сравнително пълната зала. След близо две години игра без публика, чувството на един спортист да види финове в залата е невероятно. Надявам се хората да дойдат да ни подкрепят отново, защото имаме нужда от тях и също така се надявам да ги зарадваме с хубав мач и най-вече с победа.

Предишна статияВасил Бачев пред BBALL.BG: Има доста настроение и химия в отбора
Следваща статияСъдии от Латвия, Хърватия и Франция за България – Чехия
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."