10.2 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияЕлеонора Рангелова с разяснение на процедурата на ФИБА по издаването на Letter...

Елеонора Рангелова с разяснение на процедурата на ФИБА по издаването на Letter of Clearance

В текстовете на ФИБА ясно е написано, че ако състезател бъде картотекиран и влезе в игра без този документ, това е недействителен трансфер, обяснява главният мениджър на БФБ

Елеонора Рангелова също присъства на днешната пресконференция, свикана по повод казуса с изваждането на Левски от полуфиналите в НБЛ, заради липсващ документ на Йордан Минчев. Главният мениджър на БФБ разясни процедурите по издаването на Letter of Clearance според ФИБА. 

Извадиха Левски от полуфиналите в НБЛ, Балкан на финал служебно

“Ще използвам случая да ви обясня от гледна точка на ФИБА каква е процедурата по издаване на Letter of Clearance, защото има може би някаква неяснота. Чух твърдение, че унгарският клуб бил писал, че той е свободен и само някакво плащане се налага да се направи, но процедурата напълно е стартирала и от унгарска страна сме получили отговор, че е свободен. Няма такова нещо. От три години ФИБА промени системата за издаване на Letter of Clearance, всичко минава през ФИБА. Процедурата е следната: попълват се данните за състезателя, за който искаме Letter of Clearance, което е извършено от Росина, нашият служител във федерацията. Вторият етап е заплащане на таксата на ФИБА и едва при получаване на тази сума двете федерации получават автоматично съобщение от системата на ФИБА, че е стартирана процедура за искане на Letter of Clearance„, обясни Елеонора Рангелова. 

Получихме такова съобщение вчера, че е заплатена сумата. До този момент въобще не е стартирано никакво искане, никой не се е свързал с унгарска страна. Вчера се оказа, че е заплатена сумата и получихме автоматично съобщение от ФИБА, че до 28 май трябва да се реагира на това искане от страна на унгарците. Във Вилнюс унгарският представител в Борда на ФИБА ме попита – Kакво правите, унгарският клуб се свърза с мен и ме попита как е възможно да играе състезател в България плейофна серия без Letter of Clearance, без някой да го е издавал от унгарска страна. Той каза – Не исках да информирам ФИБА или да се свързвам с вас по телефона, защото знаех, че ще ви видя, за да ми дадете някакво обяснение„, добави бившата националка. 

В текстовете на ФИБА ясно е написано, че ако състезател бъде картотекиран и влезе в игра без Letter of Clearance, това е недействителен трансфер. Това е написано много ясно. Санкциите могат да бъдат различни, като при незаконен трансфер може да бъде наказан клуба, дори и състезателя. Не съм чувала за последното, но има такава опция в правилата на ФИБА. Наистина глобите са описани доста общо, защото касаят абсолютно всички видове нарушения. Глобата предвидена за юридически лица е до 300 000 швейцарски франка. Не искам да кажа, че толкова са щели или възнамеряват да ни наложат, но така е описано като възможно наказание“, допълни Елеонора Рангелова. 

С подобен казус преди време се сблъскала Елена Бойчинова – Мениджър Комуникации към БФБ, а ето и какво разказа за него:

Допреди няколко години се занимавах аз с това, системата LOC минаваше през мен. Аз лично забелязах играч, играещ в Косово, на който не сме дали Letter of Clearance. Тогава имах същия казус какво да правя. Тъй като познавах лично настоящия генерален секретар на федерацията на Косово, тя тогава беше по-млада и се засичахме по разни проекти, говорихме директно и й казах за проблема. Казах, че не искам да се обаждам на ФИБА, това не е правилно. Тогава тя ми обясни, че имат младо момиче, което е проспало цялата процедура, взеха мерки, след което говорих и със самото момиче, беше много притеснено и благодари, че сме реагирали по този начин. Такива неща се случват, клубовете го знаят.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани