9.1 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоЕВРОБАСКЕТ 2022ЕВРОБАСКЕТ 2022: За любопитковци (ВИДЕО)

ЕВРОБАСКЕТ 2022: За любопитковци (ВИДЕО)

От днес до 18 септември всички погледи ще бъдат вперени към Италия, Грузия, Чехия и Германия

От днес до 18 септември всички погледи ще бъдат вперени към Италия, Грузия, Чехия и Германия. Четирите страни ще бъдат домакини на европейското първенство, в което след 11-годишна пауза ще има и българско участие.  

Националите си проправиха път до турнира, в който ще се борят с най-добрите тимове на Стария континент. Но преди да се насладим на играта на звездите от Европа, ето няколко интересни факта за надпреварата: 

– Евробаскет 2022 е 41-вото издание на шампионата на Стария континент, организиранo от ФИБА Европа. Първоначално е планирано да се проведе от 2 до 19 септември 2021 г., но заради пандемията от коронавирус и отлагането на Олимпиадата през 2020 г. за 2021 г. бе поставено като топ събитие в баскетболния свят за тази година. 

– То е първото, което е договорено да се провежда на всеки четири години, с подобна система на квалификации като тези за световното първенство.  

– Подобно на надпреварите през 2015 и 2017 г., и тази ще е с поделено домакинство между четири държави. Финалната фаза ще бъде в Берлин. 

– 24 отбора са разделени в четири групи с по 6 състава, които играят помежду си в четири града – Милано, Тбилиси, Прага и Кьолн. За втория етап на турнира се класират първите четири от всяка група. Срещите от тази фаза са от 1 до 8 септември. 1/8-финалите са на 10 и 11 септември. 1/4-финалите ще бъдат на 13-ти и 14-ти, а победителите от тях ще спорят на 16 септември. Мачът за бронза и финалът ще бъдат на 18 септември.  

– Русия няма да участва на европейското първенство, тъй като бе извадена от надпреварите на ФИБА, заради войната в Украйна. Всъщност, “Сборная” трябваше да бъде в група А, където е и България заедно с Белгия, Турция, Испания и Грузия. Мястото й бе заето от Черна гора.  

– Първото издание на Евробаскет е през 1935 г. в Швейцария, а тогава победител е Латвия. Последното бе през 2017 г., а златото на Стария континент тогава бе за Словения.  

– Най-много европейски титли има бившият СССР – 14. След това се нареждат бивша Югославия с 8, Испания и Литва – с по 3, Италия и Гърция с по 2, както и бивша Чехословакия, Франция, Русия, Унгария, Германия, Латвия и Словения с по 1.  

– Интересен факт е, че Египет също е част от европейската история на баскетбола. Това се случва в периода от 1937 до 1953 г. Страната дори има европейска титла – от 1949 г. след 6 поредни победи в Кайро. На този турнир 4 от 7-те участващи тима са от Европа. 

– Играчът с най-много европейски титли в историята е руснакът Генади Волнов – 6. Втори е сънародникът му Сергей Белов – 4, колкото има и една от легендите на бивша Югославия Предраг Данилович, както и Модестас Паулаускас, Зураб Саканделидзе, Арменак Алачечиян и Александър Петров – всичките като част от бившия СССР. С по 3 европейски корони са Крешимир Чосич (бивша Югославия), Пау Гасол и Фелипе Рейес (Испания).  

– Европейското първенство, проведено за най-кратко време, е това през 1946 г. в Швейцария. Срещите продължават 5 дни, като в тях участват 10 отбора, а златото е за бивша Чехословакия.  

– Реализатор №1 на европейските първенства за всички времена е Пау Гасол – с общо 1183 точки в 58 мача.  

– С най-много точки средно на мач на Евробаскет е легендата на Гърция Никос Галис – с по 31.2 точки в общо 33 двубоя. 

– Най-много точки в една среща – това постижение принадлежи на Еди Терънс от Белгия – 63.  

– Янив Грийн от Израел пък държи рекорда по изиграни мачове на Евробаскет – 99. 

И сега… Готови ли сте?! 

Време е за шоу:

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани