9.6 C
София
четвъртък, април 25, 2024
НачалоЕВРОБАСКЕТ 2022ЕВРОБАСКЕТ 2022: България и Испания поставиха началото (видео)

ЕВРОБАСКЕТ 2022: България и Испания поставиха началото (видео)

"Ла Фурия" взе победата на старта на турнира със 114:87

КАКВО СЕ СЛУЧИ: България се завърна на европейско първенство след 11-годишна пауза. В „Арена Тбилиси“ отборът на Росен Барчовски допусна загуба от световния шампион Испания с 87:114 в първия си мач от група А на Евробаскет 2022.

И ОЩЕ: Това бе първи дуел между тези два състава на европейско от 1991 г. насам. Освен това, този сблъсък бе общо 10-ти за тях на шампионати на Стария континент.

НАЙ-ДОБРИ: Александър Везенков бе много добър и оформи дабъл-дабъл за България – 26 точки и 11 борби. Павлин Иванов добави 16. Чавдар Костов се разписа с 13 точки. Емил Стоилов се отчете с 12.

Лоренцо Браун бе най-резултатен за Испания със 17 точки и 5 асистенции. Уили Ернангомес финишира с 16 и 6 борби. Руди Фернандес вкара 14 точки. Хуан Ернангомес и Хайме Фернандес останаха съответно с по 13 и 12, като първият овладя и 7 борби.

РАЗВИТИЕТО: Първият кош на европейското бе дело на Емил Стоилов за България, но след няколко смени на водачеството испанците поведоха с 20:9 след успешни акции на Хуан Ернангомес, Хайме Фернандес, Уили Ернангомес, Лоренцо Браун и Алберто Диас. Нашите отвърнаха чрез Чавдар Костов и Александър Везенков за 13:20. Испанците обаче държаха нещата под контрол и стигнаха до двуцифрен аванс за 28:17 в края на първата част.

През втория период световните шампиони направиха преднината си 19 точки, след като Руди Фернандес, Хайме Прадиля и Лоренцо Браун намериха верните решения в атака. Въпреки усилията на Александър Везенков, Димитър Димитров и Чавдар Костов, „Ла Фурия“ мина и 20-точковата бариера след далечни снаряди на Хайме Фернандес и Хуан Ернангомес за 57:35.

След паузата Станимир Маринов, Александър Везенков и Павлин Иванов, който навъртя 13 точки в третия период, направиха така, че разликата в полза на съперника да не набъбне повече. Отборът на Серджо Скариоло, воден от Лоренцо Браун и Руди Фернандес, държеше контрола над двубоя за 89:66. През последната четвърт Александър Везенков не спираше до тормози противника, но това не разклати Испания, която стигна до финалното 114:87 в своя полза.

КАКВО ПРЕДСТОИ: На 3 септември (събота) от 17.15 ч. България ще се изправи срещу Турция във втория си мач от група А на европейското. Срещата ще се проведе отново в „Арена Тбилиси“.

СТАТИСТИКА ОТ ИСПАНИЯ – БЪЛГАРИЯ 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани