8.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
НачалоБългарияДимитър Маринчешки пред BBALL.BG: Бих жертвал повече от моята игра в името...

Димитър Маринчешки пред BBALL.BG: Бих жертвал повече от моята игра в името на това отборът да върви по-добре

Това не е лицето на Спартак и трябва да показваме доста по-различна игра, смята крилото

Димитър Маринчешки бе сред най-полезните играчи в редовния сезон в НБЛ, като се нареди в Топ 5 на реализаторите и бе единственият българин в тази графа. Дори и неговото представяне обаче не бе достатъчно на Спартак Плевен, който отпадна на 1/4-финалите след 0-2 в серията с Рилски спортист.

Пред BBALL.BG крилото говори за последния сезон със Спартак, за резултатите на тима в шампионата, за представянето си и за елиминациите в родния елит. Ето и какво сподели той:

– Вече няколко седмици минаха след края на сезона. Каква е твоята лична равносметка за него?

– Може би в последните 1-2 години Спартак не показва това, което ни се иска на всички. Смятам, че отборът може да се представя по-добре, въпреки че разчитаме предимно на български момчета и идеята на Спартак в момента е да се дава шанс на българите. Не е лесно и с по-малък бюджет да се борим с другите отбори, но като характер и поведение тимът може да се представя доста по-добре.

– Спартак отпадна в първия кръг на плейофите след две загуби от Рилски спортист. Мислиш ли, че можехте да вземете поне една победа срещу тях?

– В първия мач в Самоков стояхме доста прилично може би до третата част, държахме се на някаква прилична разлика, но специално с Рилски класата бе в тяхна полза и през годината показаха най-добрия баскетбол, най-постоянния. Много стечения на обстоятелствата трябваше да бъдат в наша полза, за да вземем мач. Не мисля, че беше реално да победим в един от мачовете, защото класата там се вижда отдалече.

– 4 успеха от 24 мача в редовния сезон едва ли е удовлетворение за вас. Какви са причините за този баланс?

– Нещата са комплексни. Както казах и преди бюджетът е по-малък, нямаме и тази класа, която ни се иска да имаме. По мое мнение, с повече желание, с борба, оттам ще заиграем по-добре и това ще доведе и до повече резултати и победи. За съжаление, на моменти играехме да не кажа без желание, но нямаше нужната емоция и мобилизация, които трябва да имаме. Естествено, когато сезонът тръгне така негативно и губим голяма част от мачовете, се усеща едно минорно настроение в отбора, което неминуемо води до спад и лоши резултати. Това трябва да променим със сигурност. Смятам, че това са нещата, от които трябва да започнем. Ако може да добавим и класа към отбора, дали с български попълнения или чуждестранни, това е добре дошло.

– Паузите в първенството, този вирус и липсата на публика са неща, с които за първи път се сблъсквате. Колко повлия всичко това?

– Всичко това повлия със сигурност, не само на отбора, но в цялото първенство и в целия свят. В тази пандемия, вирусът всеки мина през него, крачка назад определено като представяне и аз лично го изпитах на гърба си в началото на сезона, когато го прекарах. Оттам не бях в желаната форма и игра, която исках да показвам. Така, че това са фактори, които влияят.

Искрено се надявам от следващия сезон да върнем феновете в залите. Специално за Спартак, това е шестият играч и това носи много енергия и желание за себераздаване, което определено ни трябва. Неприятно е да играеш пред празни седалки, макар че малко или много свикнахме вече, но това не е идеята на спорта. Клишето, че спортът е за хората, важи в пълна сила. Когато има хора, когато усетиш тяхната енергия и подкрепа, неминуемо това те зарежда и изпитваш доста по-голямо удоволствие. Някои мачове по-скоро бяха като тренировка, макар че всеки иска да влезе надъхан и мотивиран, но липсата на публика влияе.

– На фона на това ти беше сред най-добрите играчи в НБЛ, в Топ 5 на реализаторите в редовния сезон и единственият българин. Доволен ли си от своята игра?

– Винаги може и още. С оглед на това, че в началото имах проблеми с коляното, а след това и с вируса, не започна сезонът както ми се искаше. След това показах доста по-добри игри и резултати. Истина е, че аз се старая да давам каквото мога, да надграждам в играта си и да я подобрявам. Въпреки всичко, когато отборът е загубил, не можеш да изпиташ такова радост. В бъдеще бих жертвал повече от моята игра в името на това отборът да върви по-добре.

– Съжаляваш ли за нещо след този сезон?

– Не мога да кажа, че съжалявам. Смятам, че на фона на цялата обстановка сме дали това, което сме могли. Винаги може по-добре, това е ясно и резултатите го показват, но така е в спорта – една година тимът се сработва, показва добри игри и върви нагоре, а в други години, за съжаление, е точно обратното. Просто трябва да извлечем поуки от това нещо и да се върнем по-силни, както се казва.

– Един от твоите съотборници Цветослав Острев сложи край на кариерата си. Как приехте това и ще липсва ли на отбора в бъдеще?

– Да, той беше казал между нас, че смята да го направи след края на сезона. Лично аз искам да му благодаря за всичко, което е дал на отбора, на баскетбола и на нас като опит, като негови съотборници. Естествено, че ще ни липсва. В последните 10-15 години той се превърна в един от добрите български плеймейкъри в шампионата. Желая му успех в новото поприще. Ще ни липсва определено. Надявам се, че ще продължи да ни подкрепя, както е казал. Все пак той бе част от този отбор доста години. Смятам, че и на него малко или много ще му липсва да дойде в залата. Така, че се надявам поне на мачове да идва и да подкрепя отбора.

– Макар че все още е рано, но все пак имали ли сте разговори с ръководството на Спартак за следващия сезон?

– Да, имали сме разговори. На този етап шансът да остана е голям. В момента има някакви други запитвания, така да се каже, но нищо сериозно. Моето желание, ако остана, е малко или много да се подобрим. Смятам, че не е това лицето на Спартак и трябва да показваме доста по-различна игра, особено като домакини. Мога да кажа, че има голям шанс да остана и през следващия сезон, но вече всичко е въпрос на време да видим как ще се стекат обстоятелствата.

– Предполагам следиш плейофите в НБЛ. Как ти се струват и кой е твоят фаворит за шампионската титла?

– Получиха се доста интересни мачове. Левски Лукойл поведе с 2-0 и изглеждаше, че Балкан се е предал, но те се съвзеха и спечелиха третия мач с голяма разлика. Бяха доста близо до това да пратят серията в пети двубой, за да стане пълна драмата, но и Левски тогава показа добра игра. Смятам, че заслужено се класираха на финал.

Между Рилски спортист и Академик Пловдив също станаха интересни мачовете. Академик показа доста приятна игра, определено затрудниха доста Рилски спортист, който едва ли не се очакваше да премине с лекота през тях. Според мен, закономерно това е финалът, а именно тези два отбора заслужаваха да се класират. Очаквам с нетърпение мачовете от финалите, смятам, че и там ще бъде интересно.

В битката за титлата ще е ключово кой отбор физически е по-подготвен. Все пак след цял сезон, след здрави плейофи и тази дълга серия, това ще бъде разковничето. Трудно ми е да прогнозирам, може би от показаното през сезона Рилски е лек фаворит. От другата страна е Левски Лукойл, който никога не може да бъде отписван. Така, че мога да дам лек превес за Рилски, но не смея да дам смела прогноза.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани