11.8 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияДарин Великов пред BBALL.BG: Трагично е да се играе без публика

Дарин Великов пред BBALL.BG: Трагично е да се играе без публика

Пожелавам на Александър Дяковски да има търпение, казва още една от легендите на плевенския баскетбол

Дарин Великов е добре познато име в родния баскетбол. Бившият наставник на Спартак Плевен и Черно море Тича следи изкъсо какво се случва по родните терени.

Една от легендарните фигури в историята на плевенския баскетбол сподели пред BBALL.BG мнението си за ситуацията в НБЛ, за липсата на публика в залите, за представянето на Спартак, за треньорството и какво смята за това негови играчи да продължат по този път, както и за представянето на националния отбор в евроквалификациите. Ето и какво каза той:

– Г-н Великов, какво е мнението Ви за първенството в трудната ситуация, в която се намират отборите в условията на коронавирус?

– Много е тежко. Трудно е за отборите, имат проблеми. Тази пандемия оказа влияние, спирането на първенството също. Трудно се сработват. Сработва се даден отбор, а след 10 дни не се знае дали ще продължи да играе. Много е трудно. Хубавото е, че продължава шампионата, защото това, което стана през март беше безкрайно неприятно. Жалко е, че не може хората да наблюдават мачовете. Но трябва да се прощават грешките на всички отбори, защото ситуацията е трудна. Не може да сме взискателни към тимовете, тъй като подготовката им е нарушена. Днес играеш с 5 човека, утре не знаеш с колко ще бъдеш. Така, че трябва да бъдем благоприятно настроени и да се надяваме това първенство да се доиграе. Важно е, за да се запазят спонсорите и финансовите параметри.

– Липсата на публика в залите допълнително утежнява ситуацията…

– Трагично е просто. Все едно съм на друго място. Изключително неприятно е това. Спортът е направен за публиката. Лично мое мнение и си задавам въпроса защо няма фенове. В повечето зали у нас могат да бъдат ограничени хората. Не виждам причини да не се отворят залите. Това е трагично. Безкрайно тежко е за играта и за самите състезатели да се играе пред празни трибуни.

Ние нямаме зали за по 10 000 -15 000 души, в които да се притесняваме, че може да се случи нещо. Спокойно с разстояние и всички мерки между хората нещата може да се получат. Не може в големите вериги да има по 1000 души, а в залата да няма публика. Не разбирам каква е разликата.

– Какво е мнението Ви за отборите в НБЛ?

– Много е рано за някаква ясна картина. От това, което ми прави впечатление досега, Левски Лукойл има предимство, заради това, че запази почти целия си отбор. Имат силни български играчи. Така, че според мен, това им дава преимущество. Вижда се, че дори отсъствието на някои състезатели не им се отразява толкова тежко.

Има отбори, които ме изненадват със селекции в движение. Това не мога да си го обясня. В Балкан вече не знам колко чужденци идваха и заминаваха. Не мога да им хвана дирята. Знам, че след януари или февруари, доколкото разбрах Купата ще бъде в края на март, някъде там ще има повече яснота около отборите. На този етап е трудно да се направи реална преценка.

– Един бивш ваш играч – Александър Дяковски е треньор на Спартак. Наблюдавайки го отстрани, какво е вашето мнение за неговото развитие?

– Много е трудно. Разбирам ги нещата. В тази професия е така. Дори и на рождения си ден ти се налага да работиш. Тежко е, че има голямо текучество в Спартак. Не можеш да работиш дълго време с един отбор. Това, което е Спартак в момента, не ми харесва. Не е нормално Спартак все още да няма победа в първенството. Миналата година имаше 1 или 2, ако не се лъжа. Аз съм с други критерии към родния си клуб. На мен не ми е приятно, че всеки един отбор идва в Плевен готов да бие. Тези неща ми тежат. Представете си на един треньор какво му е. Говоря за него. И неговите амбиции не са малки. Той със сигурност иска най-много отборът да побеждава и да играе добре. Разбирам го. Но ресурсите на Спартак в момента и селекцията, която се извършва, не ми дават основание да смятам, че отборът ще има някакво сериозно присъствие в първенството през този сезон, за жалост. Тази зала за мен е религия. Тежко ми е да гледам как Спартак пада с разлика. Иначе, му пожелавам да устои на всичко това. Говорих с него по този въпрос. Защото идва един момент, в който когато един треньор е дълго време в един отбор, идва миг на изхабяване. И треньорът омръзва на състезателите, и състезателите омръзват на треньора. Дано да има търпение и се надявам да има нещо по-добро.

– Какво е мнението Ви за представянето на националния отбор и вярвате ли, че може да се класира на Евробаскет 2022?

– Много трудно ще бъде вече. След мачовете в Сараево шансовете ни са малки, но ги има. Сега трябва да направим много добра организация, дано всички играчи да могат да присъстват през февруари. Победа над Латвия ще ни даде голям шанс, но те ще бъдат домакини. Ние трябва да имаме някаква благоприятна ситуация, която да използваме. Имахме голям шанс с тези квалификации, в които три тима се класират. Аз по-слаб гръцки отбор не съм виждал. Някои от техните играчи и като имена не съм чувал. Изпуснахме момента. Може би и чисто организационно тази пандемична ситуация най-много ни се отрази. Ние като че ли изглеждахме най-неорганизирани за разлика от другите държави.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани