18.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоБългарияГеорги Давидов пред BBALL.BG: Ако не променим отношението си към защитата, никога...

Георги Давидов пред BBALL.BG: Ако не променим отношението си към защитата, никога няма да бъдем сред големите

Везенков е лидер, той помага на всички да израстват със съвети и личен пример, казва още помощник-треньорът на националния ни отбор

Георги Давидов е част от щаба на селекционера на България Росен Барчовски в последните няколко години. Специалистът помага и на европейското първенство, на което представителният ни тим достигна до баланс от 1-4 в група с отбори като Испания и Турция. 

Пред BBALL.BG Георги Давидов говори за представянето на националите в Грузия, за позитивите след шампионата и за подготовката на ЦСКА, където отново ще работи като асистент на Росен Барчовски от новия сезон. Ето и какво сподели той:  

– Каква е вашата оценка за представянето на България на европейското?  

– Представянето на българския национален отбор беше добро, въпреки че можеше и още. Направихме добри мачове, особено в нападение, но за да побеждаваш, ти трябва и друго. Но ние, българите, сме известни много повече със своето нападение от колкото със своята защита и това ми се ще да се промени някой ден.  

– Какво според вас не достигна на отбора да премине във втората фаза на турнира?  

– Изправихме срещу много добри треньори и състезатели, които играят в най-добрите първенства в света, трудно се пазят и трудно се надиграват. Всеки от нашия отбор получи шанс за изява (без Алекс Симеонов, за съжаление) и всеки показа,  какво може почти до своя максимум. Липсва ни класа, не сме толкова слаби, просто тренираме и играем на различни места.  

– Александър Везенков бе сред водещите играчи на шампионата в първия му етап. Какво е вашето мнение за неговите изяви?   

– Везенков вече е фактор в световен мащаб, няма какво да го коментирам повече. Всички отбори го гледат с респект и въпреки, че взеха мерки срещу него, не можаха да го спрат. Изигра 5 поредни мача на много високо ниво срещу добри защити. Това е почти невъзможно да се постигне и това показва класата му. Да е жив и здрав, и да ни помага и в бъдеще! 

– Има ли баскетболисти, които ви изненадаха с представянето си?   

– Да, Андрей Иванов, Емил Стоилов и Иван Алипиев. Въпреки че им беше за първи път, оставиха добри впечатления. Но имат много още да учат. 

– Кои са нещата, които България може да извлече като позитиви от това европейско след 11 години пауза?  

– Че можем да играем като равни с всеки в нападение, но ако всеки не промени личното си отношение към защитата, никога няма да бъдем сред големите. Организационно също имаме потенциал за развитие.  

– Дий Бост, Чавдар Костов и Александър Янев няма да играят вече за националния отбор. Какъв ще бъде сега обликът на представителния ни тим?  

– Респект и уважение за всеки един от тях за това, което дадоха на националния отбор. Оставиха следа, това е най-важното за един спортист. Но няма незаменими, това ще отвори път на други състезатели. Колелото се върти! 

– До следващия голям форум пред тима има 3 години. В кои млади състезатели виждате следващите лидери на представителния ни тим? 

– Има млади момчета с много потенциал. Яд ме е за Константин Костадинов, че не можа да се присъедини към отбора, заради болест и контузия, което наруши много подготовката му и за това и не попадна в групата за Грузия. Но той е неизменна част от бъдещето на отбора на 100%. Не трябва да унива, а да работи още повече, защото следващите 2-3 години са ключови за неговата кариера. С него и Данчо Минчев щяхме да изглеждаме различно. 

Отборът има лидер и това е Везенков. Той помага на всички да израстват със съвети и личен пример.  

– Няма как да не погледнем към сезона в НБЛ, който наближава. Как върви подготовката на ЦСКА?  

– В самото начало сме, но момчетата са в добро състояние и се надявам бързо да преминем през изискванията за защита и нападение на старши-треньора. Времето е малко, а очакванията към ЦСКА са големи и феновете ни трябва да са търпеливи.  

– Вие сте свързан с ЦСКА и като играч. Какво значи това завръщане при мъжете след повече от десетилетие?  

– Развълнуван съм, разбира се, и се надявам всичко да се нареди добре.  

– Какви са вашите очаквания за новия сезон? 

– Много ми се иска да изградим добра основа на клуба, за да няма повече такива големи паузи без ЦСКА в бъдеще. Иначе спортно-технически, да сме конкурентноспособни на най-добрите.  

Снимки: LAP.BG, ФИБА, ЦСКА/Фейсбук

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани