21.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков: Решението за изваждането на Левски от полуфиналите е съгласувано с...

Георги Глушков: Решението за изваждането на Левски от полуфиналите е съгласувано с мен

Елеонора Рангелова не взима решения вместо мен, заяви президентът на БФБ

Георги Глушков взе отношение по казуса с изваждането на Левски от полуфиналите в НБЛ. Президентът на БФБ уточни, че решението е било с съгласувано с него, като той го е подкрепил.

По време на срещата с медиите в Преслуб България в София, Георги Глушков говори и за НБЛ, за желанието на Тити Папазов да се кандидатира за президент и по темата около уредените мачове. Ето и какво каза той:

Решението за изваждането на Левски от полуфиналите е съгласувано с мен и аз съм го подкрепил. В момента, в който е взето това решение, аз не съм имал по-добро предложение към Сандра от законосъобразна гледна точка. Искам да внеса едно уточнение по-назад във времето, защото аз съм бил свидетел на много неща. Допреди три години системата беше съвсем различна. БФБ пращаше искане до съответната федерация, която трябваше да ни отговори. Когато ни отговаряха на нас, отговаряха и на ФИБА. Въпросната федерация искаше разрешение от съответния клуб, комуникацията се осъществяваше между двете страни и много често се случваше в последните дни на картотеките ние да се обаждаме на колегите. Тогава заплащането беше от страна на Българската федерация по баскетбол. Те внасяха парите и ние плащахме от тяхно име. В момента системата е тотално различна и тези неща не зависят от нас. Допреди зависеха изключително много, защото се обаждахме в събота и неделя на колеги от различни федерации, за да успеем да получим навреме съответните състезателни права на играчите. От три години не е така, доста хора не го знаят. Системата е тотално централизирана. Сега клубът, който иска, плаща от негово име към ФИБА. Самият клуб първо потвърждава своето искане и след това плаща. Със самото плащане тръгва тази процедура, която е между федерациите. Ако не се беше случила тази промяна, този казус нямаше да го има„, заяви Георги Глушков.

По нормативни документи решението е такова. На мен ми се искаше повече глави да мислят по този въпрос, така че на събирането на лигата в събота казах това, което мисля. НБЛ е орган, който се самоуправлява и самоконтролира. Изказах желание и надежда, че повече глави могат да помислят по въпроса за доброто на баскетбола и да се намери едно по-добро решение. Казах да се намери по-добро решение от гледна точка на нормативните документи и с интереса към баскетбола. Досега не съм получил такова решение. То може да бъде отправено към Сандра, която може да го вземе“, добави президентът на родната централа.

Правилата сме си ги направили по нашенски. Нашата лига е млада. Това, което аз исках и успях да направя, е да има Общо събрание. Исках клубовете да бъдат съпричастни към изготвянето на нормативните документи. Това беше едно мое желание, защото така и те растат в административните процеси и вървим напред. Документите ни не са на нивото на испанската и италианската федерация, която има 40-годишна история. Нормативните им документи са 120 страници, докато нашите са два документа по 15. Правим поправки, казус след казус, това е един от случаите. Много ми се искаше да бъдем по-напред с този случай. На мен също ми тежи, но все още няма такова решение, което да удовлетвори и наредбите, и справедливостта“, смята Георги Глушков.

Не знам дали ще се случи това Константин Папазов да се кандидатира за президент на федерацията, надявам се да е така. Аз нямам забележки към неговото искане. Ние сме демократична федерация и винаги сме го показвали доста прозрачно. Не виждам нищо лошо един човек да се кандидатира за този пост. Въпросът е отворен, няма никакъв проблем от моя гледна точка. Бих направил един коментар, който няма да направя, но съм го направил с него по този въпрос. Предлагал съм му да стане президент на БФБ, но не само на него, а и на още двама души. Не мога да си спомня защо ми е отказвал, може би ми е казвал, че неговата кауза е Левски„, пояснява първият българин, играл в НБА.

Моделът, който аз предложих, беше лигата и федерацията да бъдат самостоятелни, явно е, че още не сме дорасли да бъдем такива. Това мое решение е от преди 2-3 години. Тогава те казаха, че няма да има лига, но аз отвърнах, че ще има, защото сме инвестирали 10 години в това име и организация. Трябва да растем емоционално и административно. Още от тийнейджъри искаме да упражняваме професия, която изисква дълга квалификация. Това е нашето желание, то е легитимно, защото на национално ниво се състезаваме с федерации, които са с доста по-големи възможности. Много ми се искаше управлението на лигата да бъде под нейния контрол, за да няма нападки към БФБ. Лигата е юридическо лице с отделни права, но пак има неща, които федерацията ги решава. Тук става дума и за легитимността на играчите. Това се решава от федерацията и от ФИБА. Дори НБЛ да беше самостоятелен орган, пак трябваше да решава този казус“, допълва той.

В момента, в който разбрахме за този казус, реагирахме до няколко часа. Да, опции е имало, включително и такава да си замълчим и първенството да завърши нелегитимно. Щеше да бъде много голяма трагедия. Нито моята глава, нито на другите щяха да бъдат достатъчни да оправят нещата. Това е сигурно на 100%. Главите на всички, които работят във федерацията, нямаше да бъдат достатъчни да обяснят случката пред хората и клубовете. Има клубове и от двете страни, а не само Левски„, е мнението на Георги Глушков.

Международната федерация е взела много присърце въпросът за уреждането на мачове. Има специален проект на ФИВА, в който участва наш представител. Преди началото на сезона извикахме всички капитани на клубните отбори. Аз и той им обяснихме каква е точно системата на ФИБА, по какъв начин искат да се борим и как има непрекъснат мониторинг, не само за България. Въпрос на престиж е всяка една федерация да сключи договор с тази фирма. Има договор за първа и втора дивизия. За втора дивизия не сме имали нито едно писмо, в което да ни казват, че има съмнение за уреждане на мачове. Процедурата вече е такава, че когато те установят, че има съмнение за мач, който има възможност да бъде манипулиран, искат от нас независим оценител да прегледа записа на срещата и да напише един доклад към тях. След това те имат задължения и правомощия да сезират Главна дирекция „Национална полиция“, защото там има специален отдел, който се занимава с тези неща. Това е процедурата, на капитаните на отборите им е обяснено точно, че ако има информация за определен тим или състезател, това влиза в неговото досие, което включва както дисциплинарни прояви, така и антидопинг прояви. Същото важи и за прояви, свързани с уреждането на мачове, когато той иска трансфер на друго място. Тази процедура е една стъпка напред. Докладвано ни е за такива срещи, уточнявам, че Берое не е включен в тези неща. Аз не участвам в работата на оценителя. Пише се до федерацията, а ние пишем до клубовете, че има нещо. Мисля, че това има ефект„, разкрива Георги Глушков.

Имал съм шест съобщения от Константин Папазов, които ги прочетох всичките днес. В личен разговор съм му обяснил, че Елеонора Рангелова не участва в процеса на вземане на решения. Обяснено му беше, че аз съм искал от нея нормативните документи, засягащи лигата, за да мога да се информирам какво точно пише вътре. Елеонора Рангелова не взима решения вместо мен или от името на Сандра, нито е упражнявала натиск за вземането на решения по отношение на казуса. Той го знае. В моята нервност трудно щях да ги намеря в ipad-a. По-лесно ми беше да се кача и тя да ми извади документите“, разказа още шефът на федерацията.

„На събирането на лигата аз очаквах да има някаква съпричастност по случая. Преди три седмици имахме един казус, при който пак събрахме лигата по мое желание, за да получим нещо, като се взе решение според нормативните документи. На мен много ми се искаше да има хора, които да станат и да говорят, но явно те са казали друго. В личен разговор аз не съм получил обаждане от представители на клубовете по въпроса. Това мога да го потвърдя. Да, коментирали сме случката с Тити Папазов, но не и с други. Мисля, че ако са имали по-добри решения, биха могли да ги вземат, защото това касае първо федерацията и после лигата. Все още чакам такова решение. В сряда се събира Арбитражната комисия„, смята президенът на федерацията.

„Винаги има за какво да си говорим с Росен Барчовски. Имаме представител в Идеалната петица на Евролигата в лицето на Александър Везенков, така че това е повод за гордост“, завърши Георги Глушков, който разкри, че утре ще пътува до Атина заедно с националния селекционер за среща с крилото на Олимпиакос.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани