10.7 C
София
четвъртък, април 25, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков присъства на откриването на барелеф на Пенка Стоянова

Георги Глушков присъства на откриването на барелеф на Пенка Стоянова

Събитието се проведе в Карлово

Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова откриха в родния й град кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров, народният представител Веска Ненчева, общински съветници, заместник-директорът на радио Пловдив Диян Никифоров, президентите на баскетболен клуб Академик Пловдив жени – Тодорка Николова и на Марица Пловдив – Цветан Савов, съотборници, треньори и съдии, ученици от СУ „Васил Левски“ докоснали се до постиженията на спортистката.

За участието на Пенка Стоянова в спортния и обществения живот на Карлово говори д-р Кабаиванов.

Тя беше и остава звезда на българския спорт. Гордеем се, че е наша съгражданка. Нека младите хора четат за Пенка Стоянова, нека знаят какъв човек и спортист беше!“, каза кметът.

Слово за легендата произнесе и Георги Глушков.

„За мен е чест да съм тук и заедно да окажем почит и да си спомним за Голямата Пенка Стоянова! Щастлив съм, че този паметник тук ще напомня на всички жители на град Карлово и посетителите му за един човек, една личност, която остави огромна следа в българския, в световния баскетбол и ще грее завинаги в нашата памет. Всички вие знаете коя беше тя – Пенка Стоянова.

В спорт като баскетбола ръстът е нещо, което отличава много баскетболисти. Особено във времената, в които тя се състезаваше. Но не нейният ръст я правеше голяма. Тя беше дори мъничка в сравнение с голяма част от противничките си на терена. Но личността й, характерът й, сърцето й, гордостта й я правеха голяма и извисяваха над всички.

Именно тези качества й осигуриха място сред най-добрите, място в Залата на славата на международната баскетболна федерация ФИБА. Като състезател на националния отбор на България Пенка Стоянова постигна изключителни успехи.

Спечели сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри в Москва и Монреал, сребърен медал на ЕвроБаскет. Има и безброй клубни успехи, които подпомогнаха  изключително много развитието и популяризирането на баскетбола у нас и в  целия свят. В град Карлово са родени много велики българи. Пенка Стоянова се нарежда достойно сред тях!“, каза Глушков.

Скулпторът Димитър Рашков – автор на барелефа, благодари на ръководството на общината и на всички, подпомогнали реализацията на паметния знак.

Писмо до кмета на общината изпрати Теодора Бонева, дъщеря на баскетболистката.

„Благодаря Ви за уважението, което град Карлово оказва с изграждането на барелефа и почитането паметта на майка ми Пенка Стоянова, защото тя остави светла диря и наследство нетленно не само за мен, но и за всички, които я познаваха“, пише Бонева.

Десетките присъстващи положиха цветя и се поклониха пред барелефа на олимпийската и европейска медалистка, капитан на сборния отбор на Европа, капитан на представителния женски национален тим, първата българка, която играе професионален баскетбол в чужбина и почетен гражданин на Карлово – Пенка Стоянова, съобщиха от пресцентъра на община Карлово.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани