11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков получи наградата Спортен икар от името на Везенков

Георги Глушков получи наградата Спортен икар от името на Везенков

Националът не успя да присъства на церемонията в София, заради ангажименти към клубния си отбор Олимпиакос

Президентът на БФБ Георги Глушков получи от името на Александър Везенков приза „Спортен Икар“ за 2022 г. на Фондация „Български спорт“. Националът бе избран за лауреат на една от най-престижните спортни награди за годината. 

Той обаче не успя да присъства на официалната церемония по връчването на наградите, която се проведе по-рано днес. Събитието уважиха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, председателят на БОК Стефка Костадинова, ректорът на НСА проф. Николай Изов, както и много легенди на българския спорт.

Александър Везенков не взе участие на церемонията, тъй като тази вечер има мач със своя тим Олимпиакос в Евролигата. Наградата му получи президентът на БФБаскетбол Георги Глушков лично от министър Весела Лечева.

2022 г. е една от най-добрите в кариерата на Александър Везенков до момента. Той е избиран за MVP в почти всеки мач, в който играе, а вече два пъти бе и Играч на месеца в Евролигата. От турнира определиха изявите на българина като „едно от най-доминиращите представяния в началото на сезона“.

Тази година националът е абсолютен доминант във всеки турнир, в който участва. Той стана Най-добър борец на Евробскет 2022, трети най-добър реализатор, трети най-ефективен баскетболист. С националния отбор Александър Везенков влезе в Топ 5 в юнския прозорец на квалификациите за Световното първенство през 2023 г. в Европа и бе най-добрият играч в игровия прозорец на квалификациите за Евробаскет 2025, който се проведе през август.

С Олимпиакос в Евролигата намери място в Идеалния отбор на турнира за 2021/2022 и изведе тима си до Финалната четворка. В календарната година вече има шест отличия за MVP на кръга.

Доминацията му в Гърция също бе осезаема – шампионска титла, Купа на Гърция и Суперкупа. Александър Везенков бе избран за MVP в гръцкото първенство и влезе в Идеалния отбор на шампионата. Получи и призовете за „Най-прогресиращ играч“ и „Най-популярен баскетболист“ в Гърция.

Спортните Икари се връчват от 1992 г. насам. Победителите в отделните категории се определят от специално жури на фондация „Български спорт“.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани