9.7 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоБългари в чужбинаВ Гърция: 2021-ва - годината, в която Везенков полетя (видео)

В Гърция: 2021-ва – годината, в която Везенков полетя (видео)

Той играе баскетбол с по-голяма увереност, казват за българина от Fosonline

2021 година ще остане в историята като втората, подвластна на пандемията от коронавирус и ограниченията, но това е и годината, в която Александър Везенков влетя на високо състезателно темпо. Това пишат за българина от гръцкия сайт Fosonline.gr.

Суперлативите за национала не спират дотук:

„206-сантиметровото крило се превърна в ключова фигура за Олимпиакос. Той показа огромно подобрение, разви играта си, а от клуба го възнаградиха с удължаване на договора до 2024 г. Към момента той е един от най-добрите играчи на позиция 4 в Евролигата, а Йоргос Принтезис очаква да види какво още може наследника му в Пирея.

Страхотно подобрение

Везенков винаги е разполагал с добра успеваемост от зоната за три точки, но в последните месеци подобри доста играта си под коша. Той поема инициативата, свикнал е със стрелците, търси пробивите, а освен това, продължава да бъде последователен в представянето си по периферията. Българинът показва повече твърдост в защита и остава ефективен в борбите. Вече на всички е ясно, че той играе баскетбол с по-голяма увереност. Миналата година Везенков завърши сезона със средни показатели от 11.5 точки, с успеваемост в стрелбата за две точки 50%, 43% зад дъгата, 88.7% от линията за изпълнение на наказателни удари плюс 5.4 борби, 1.1 асистенции, 0.7 откраднати топки в 31 мача.

Рециталът му през този сезон

От октомври до декември 2021 г., участвайки в 17 двубоя на Олимпиакос в Европа, Везенков демонстрира дори още по-добро представяне. Треньорът Йоргос Барцокас го утвърди сред титулярите и му дава повече време за игра и развитие (б.а. – по 28.2 мин.). Това му носи средно по 12.7 точки, 5.5. борби и 1.6 асистенции, като може да се похвали с 63.4% в стрелбата от средно разстояние, 39.1% от тройката, 86.1% от фаул линията. Най-добрият му мач до момента е в Казан, където отбеляза 22 точки, допълнени от 7 борби, 3 асистенции и 5 откраднати топки. Интересен факт е, че в последните осем срещи на Олимпиакос Везенков преминава границата от 10 точки.

Наследникът на Принтезис

Ако Костас Слукас е наследник на Василис Спанулис в Олимпиакос, то несъмнено Александър Везенков е този, който ще замени на позиция 4 Йоргос Принтезис. Точно преди 10 години всички в Пирея се надяват именно Принтезис да върне отбора на върха в Гърция и Европа, а след това той успява да го изпълни. Сега, 10 години по-късно всички, които подкрепят „червено-белите“, говорят за ерата на Везенков и си пожелават тя да бъде съчетана с връщането на Олимпиакос към отличията. 

26-годишният баскетболист принадлежи към семейството на Олимпиакос от 2018 г. насам, знае отлично езика в южната ни съседка, важна част е от състава на своя тим, адаптирал се е към философията на отбора и треньора Барцокас. Първата му година в Пирея бе трудна, във втората даде да се разбере, че може да води, а през тази.. просто полетя.“

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани