19.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
НачалоБългарияВръщат чужденките в женското първенство

Връщат чужденките в женското първенство

По две състезателки, които не са родени у нас, в тимовия лист на отборите

Управителният съвет на федерацията одобри на свое заседание днес нови правила за провеждане на женската А група. С тях се разрешава участието на чуждестранни състезателки във вътрешното първенство и турнирите у нас.

Това бе една от най-коментираните промени в последно време, след като преди точно три години бе наложена забрана за участието на чужденки в женския шампион. Новите правила бяха приети по-рано днес с 6 гласа “За“ и 1 “Против“.

Eто и какви са те:

– Според т. 24.9 в новия правилник, задължително в тимовия лист за всяка конкретна среща от ДП за жени клубовете трябва да запишат за участие минимум 5 редовно картотекирани състезателки с право да играят за националния отбор на България на възраст под 25 години към датата на провеждане на съответната среща и максимум 2 състезателки с чуждо гражданство. Новият правилник уточнява, че по време на игра, на терена може да има максимум 1 състезателка с чуждо гражданство.

В Правилата е определено също:

– 24.4. Счита се, че състезател е на терена по време на игра, когато са налице условия за пуснат часовник за игра съобразно текста на чл. 49.2. на официалните баскетболни правила на ФИБА;

– 24.5. За първо през сезона допуснато нарушение от отбор на правилото на чл.24.3. се налага персонално техническо нарушение “С“ на треньора на отбора и принудителна смяна, както и имуществена санкция в размер на 2000 лв. Ако отбор допусне второ или следващо за сезона нарушение на правилото на чл.24.3., му се налага наказание – служебна загуба;

– 24.6. Отговорност за допускане на нарушение по чл. 24.3. носи треньорът на отбора;

– 24.7. Дежурният представител следи за изпълнението на чл.24.3;

– 24.8. Ако извършването на нарушение на чл. 24.3 се установи след края на срещата, съответното наказание се налага от ДК, но не по-късно от 30 дни от датата на срещата.”;

Според новата система за провеждане на женската А група през 2020/2021 след приключване на първия етап, в който всички отбори играят по системата на разменено гостуване, участниците се разделят на първа група – А1 (първите четири отбора) и втора група – А2 (останалите отбори). Третият етап ще бъде плейофи, които ще се проведат по познатата схема – полуфинали в три мача, финал за трето място в три двубоя и финал – в пет срещи.

Първите четири отбора в А2 също ще играят плейофи на разменено гостуване (б.а. – с второ домакинство на отбора, заел по-високо място във временното класиране) в три мача за излъчване на шампион на А2.

Източник: БФБ

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани