8.9 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоНационални отбориБългария ще гони две победи в Сараево

България ще гони две победи в Сараево

"Лъвовете" ще се изправят днес от 22.00 ч. срещу Босна и Херцеговина

България продължава битката си за място на европейското първенство през 2022 г. Пътят към тази мечта преминава през две победи в Сараево, където от днес до неделя (29 ноември) ще се изиграят срещите от група H на втория игрови прозорец в квалификациите.

Заради пандемията от коронавирус, ФИБА взе решение двубоите от всички групи да се проведат в “балони” в един град, без публика. Домакин на мачовете от потока на “лъвовете” е Босна и Херцеговина, който ще бъде първият съперник на тима ни в Сараево днес от 22.00 ч. българско време. В неделя пък за отбора ни предстои дуел с Гърция.

Съперничеството

България и Босна и Херцеговина са играли помежду си общо четири пъти, като последните два бяха в квалификациите за световното първенство в Китай. Тогава нашите спечелиха в първия с 89:82 в Ботевград, но отстъпиха на босненска земя с 67:87.

Съставите

За сблъсъците в Сараево селекционерът Росен Барчовски няма да може да разчита на Александър Везенков, който е под карантина в Гърция. Извън сметките на наставника остават още Димитър Димитров и Христо Захариев. Специалистът избра да даде шанс на дебютант в състава в лицето на Кръстан Кръстанов, а в ростера се завърнаха един от капитаните Павел Маринов, Цветомир Чернокожев и Евгени Хаджирусев.

За босненците ще отсъстват звездите на тима Юсуф Нуркич и Джанан Муса, които имат ангажименти към клубните си отбори в НБА, както и на Неманя Гордич, който не отговори на поканата на босненската федерация. Извън състава по различни причини остават още Андрия Стипанович, Миралем Халилович и Амар Алибегович.

Лице в лице

До този момент в пресявките “трикольорите” вкарват по 86.5 точки, допълнени от по 33.5 борби на двубой. Отборът ни може да се похвали със средно по 21.5 асистенции в срещите си, като има успеваемост в стрелбата от средно разстояние – 49.3%. Зад дъгата българите са точни в 31.6% от случаите, а от линията за изпълнение на наказателни удари – в 65.9% от опитите си.

Босненците пък правят по 63.5 точки на среща в европейските квалификации досега, в добавка към 37 борби на мач. Завършващите им подавания пък са по 12. Селекцията на Ведран Боснич преминава 50-процентовата бариера за две точки – по 52.5% в двубой. От далечна дистанция “драконите” реализират в 22.5% от опитите си, а от фаул линията успяват в 47.1% от шансовете си.

Балансът

България има в актива си 1 победа и 1 загуба в група H на европейските квалификации. Със същия актив е и Босна и Херцеговина. Лидер в този поток е Гърция с две победи, а на четвъртата позиция е Латвия с 2 загуби. От тази група на европейското ще се класират първите три отбора.

Ако искате да проследите изявите на българите, можете да го направите в ефира на БНТ 3 по-късно днес от 22.00 ч.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани