5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
НачалоНационални отбориБългария изпусна Чехия след драма в Пардубице (видео)

България изпусна Чехия след драма в Пардубице (видео)

Националите обаче запазват предимството си в групата срещу участника на последната Олимпиада

КАКВО СЕ СЛУЧИ: България се бори храбро при визитата си в Пардубице, но загуби от Чехия с 80:83 в драматичен мач от група F на световните квалификации. Въпреки поражението, „лъвовете“ запазват шансовете си за участие в следващата фаза на пресявките.

И ОЩЕ: Националният ни отбор е с баланс от 1-3 в своя поток, колкото има и Чехия, но селекцията на Росен Барчовски има предимство в директните двубои след успеха си в Ботевград със 79:70. 

НАЙ-ДОБРИ: Александър Янев завърши със 17 точки за България. Станимир Маринов добави 16 и 5 борби. Павлин Иванов вкара 14 точки. С по 11 останаха Дий Бост и Васил Бачев, като първият овладя и 5 борби.

Войтех Хрюбан бе най-добър за Чехия с 29 точки, 6 борби и 5 асистенции. Мартин Петерка оформи дабъл-дабъл – 25 и 10 борби. Томас Кизлинк остана с 13 точки.

В ДОБАВКА: Капитанът на България Чавдар Костов игра едва 6 минути в срещата, след което напусна игра, заради травма в коляното. Гардът е почувствал неразположение още снощи.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ: Домакините бяха по-съсредоточени в началото и чрез Мартин Петерка, Ондреж Сехнал и Войтех Хрюбан стигнаха до 18:7 в своя полза. Нашите обаче се окопитиха и стигнаха до равенство чрез Дий Бост, Александър Янев и Станимир Маринов за 25:25 след 10 минути игра. През втория период „лъвовете“ не спряха дотук, като излязоха напред с 33:27 чрез Васил Бачев и Емил Стоилов. Чехите отговориха чрез Томас Кизлинк и Мартин Петерка за 35:35, но и си изпуснаха нервите на няколко пъти – първо, чрез Петерка, който опита да влезе в конфликт с Дий Бост, а след това и чрез Томас Кизлинк, изпросил си техническо нарушение, след като влезе в разгорещен спор с един от съдиите. Дий Бост стана обект на опит на провокация и от страна на Петр Бохачик, но гардът и тук не се огъна. Войтех Хрюбан изведе съперника напред с 41:38, но Станимир Маринов фиксира 40:41 след два успешни наказателни удара. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ: След паузата Чехия удържаше аванса си преди Емил Стоилов, Александър Янев и Павлин Иванов да върнат лидерството на България за 55:50. Войтех Хрюбан и Мартин Петерка обаче отново доближиха участника на последната Олимпиада до нашите след 56:58. През последната четвърт далечен снаряд на Васил Бачев увеличи преднината на „трикольорите“ за 61:56. Мартин Петерка и Войтех Хрюбан отвърнаха за Чехия и 69:63. Станимир Маринов бе точен за 65:69, но Хрюбан върна жеста за 71:65. Проблемите за Росен Барчовски се увеличиха с още един след петия фаул на Димитър Димитров. Томас Кизлинк с две успешни акции направи 77:66 в полза на домакините. България реагира с две тройки на Павлин Иванов и Станимир Маринов за 72:78. Виктор Пулпан реализира за 80:72, но гостите се върнаха с нова тройка на Павлин Иванов и кош на Станимир Маринов за 77:80.

35 секунди преди края Дий Бост изравни след бомба за 80:80, но чехите не се отказаха и чрез Мартин Петерка отново се оказаха напред с 83:80 1.7 секунди преди сирената. В последния си опит за стрелба Александър Янев опита зад дъгата, но не успя.

КАКВО ПРЕДСТОИ: Следващите мачове на България в световните квалификации ще бъдат на 1-ви и 4-ти юли, съответно срещу Литва на българска земя и срещу Босна и Херцеговина като гост.

СТАТИСТИКА ОТ ЧЕХИЯ – БЪЛГАРИЯ

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

5 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани