1.2 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоЕвропаБратът на Уил Клайбърн ще тормози Балкан във вторник (видео)

Братът на Уил Клайбърн ще тормози Балкан във вторник (видео)

Крис Клайбърн тренира от 4-годишен, минал е през Лятната лига на НБА и идва в Ботевград, за да се бори с Минск за място в Шампионската лига

Съперникът на Балкан в квалификацията за Шампионската лига – Минск пристига у нас със сериозно подкрепление. В ростера на шампиона на Беларус ще бъде Крис Клайбърн.

На тези, които следят изкъсо европейския баскетбол, фамилията му със сигурност е позната. Това е така, защото 198-сантиметровият гард е по-малък брат на шампиона в Евролигата с ЦСКА Москва от 2019 г. и MVP на финалите в турнира на богатите – Уил Клайбърн.

View this post on Instagram

Deep pockets…🃏

A post shared by Kris_Clyburn21 (@kris_clyburn21) on

Крис е роден на 20 април 1996 г. в Детройт, щата Мичиган. Има и още един брат – Теръл. Най-голямо влияние върху неговото развитие има баща му Уилям, който го увлича по баскетбола още от дете.

Образованието си получава в гимназията “Ромулус” в родния си град. Заедно с това продължава да посещава залата, като записва средно по 22 точки и 5 борби на мач за местния отбор. Попада и сред най-добрите играчи на щата в последната си година. Същата гимназия като Крис завършват бивши играчи от НБА като Грант Лонг и Тери Милс.

През 2015 г. гардът е приет в колежа “Ranger” за година, като извежда отбора си до титлата в редовния сезон с баланс от 35-3. Макар че Крис реализира средни показатели от 14.3 точки, 5.2 борби и 3.5 асистенции, тимът му губи на полуфиналите във финалния турнир в NJCAA.

Следващата стъпка за Крис Клайбърн е университетът в Невада. С екипа на “бунтовниците” в колежанското първенство на САЩ има три сезона. Избран е в третия състав на “Mountain West” през 2018/2019 и в Отбора на защитниците в същата конференция. В последната си година в NCAA американецът оставя срещу името си по 14.1 точки, 5.3 борби и 1.2 асистенции в общо 31 срещи, като във всичките започва като титуляр.

През миналото лято Крис Клайбърн участва в Лятната лига на НБА с Милуоки Бъкс, където обаче получава едва 4 минути игрово време в два двубоя. Въпреки всичко, приема това като ценен опит.

Наслаждавам се на процеса. Ако успея да играя, това е бонус за мен. Тренирах веднъж с Милуоки. Дори това е нещо изключително за мен”, признава Крис преди време.

Гардът е сред кандидатите за драфта в НБА през миналата година, но така и не е избран. Макар че не успява да си проправи път до най-силното първенство в света, Крис не се отчайва и поглежда към Европа, където от години играе неговият по-голям брат Уил.

Говорим си непрекъснато. Обсъждаме всичко заедно. Той ми казва, че това е труден процес и нещата няма да се получат толкова леснo”, признава Крис.

24-годишният баскетболист стартира професионалната си кариера в Полша през 2019/2020. Той е част от състава на участника в местния елит Астория, където се разписва със средно по 15.3 точки, 4.6 борби и 1.5 асистенции в общо 21 мача.

Усещането да играеш на професионално ниво е страхотно. Затова съм полагал усилия през целия си живот, от 4-годишен. Баща ми работи много с мен в залата. Това е, което искам да правя – да ходя на тренировки и да играя. Наистина обичам това”, споделя Крис.

За една от гордостите на фамилията Клайбърн новото приключение с Минск вече започна. Макар и като новак в Беларус, Крис стана шампион на страната преди няколко седмици. Сега за него и съотборниците му предстои най-тежката битка – тази за местата в групите на Шампионската лига.

На 22 септември от 20.30 ч. Крис Клайбърн и Минск ще се изправят срещу Балкан в “Арена Ботевград”. Победителят ще излезе срещу по-добрия от Лондон Лайънс/Нептунас в четвъртък (24 септември) от 20.00 ч. в директен дуел за квота за групите на ШЛ през 2020/2021. Срещите ще бъдат излъчени в ефира на БНТ 3.

Вижте го сами:

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани