12.4 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияБогдан Петков: Времето ще покаже дали и колко трябва да вдигнем нашето...

Богдан Петков: Времето ще покаже дали и колко трябва да вдигнем нашето ниво

Целта ни е да бъдем по-добри от миналата година, допълва генералният мениджър на Спартак

За развитието на един клуб, който иска да върви нагоре, освежаването на селекцията е нещо, което е неминуемо. Цветомир Чернокожев е много млад, има доста баскетбол пред него. Евгени Хажирусев е човек, който натрупа солиден опит. Двамата ще донесат нужната свежест, която със сигурност ще ни бъде нужна, ако искаме да бъдем на по-високо ниво от миналата година, защото това трябва да е целта пред един развиващ се клуб – всяка година да се развива на по-високо ниво. Ако целта е същата от миналия сезон, това означава, че имаме пораженческо мислене. Мартин Маринов ще се присъедини другата седмица, понеже си има лични причини. Той все пак е най-опитният в отбора. Уважили сме неговата молба съвсем понятно. Дано са здрави момчетата, перспективата е пред тях. Тези, които остават в отбора, много добре ги познавате. Това са достатъчно опитни и класни състезатели. Със сигурност начинът, по който ще изглеждаме, ще бъде малко по-различен от миналата година, защото се добавят хора във всички линии. Очаква ме Божидар Аврамов да се присъедини в даден момент от сезона, когато е готов. Да се надяваме, че това ще ни даде много по-голямо разнообразие от това, което имахме миналата година“, заяви генералният мениджър на Спартак Плевен Богдан Петков на старта на подготовката на тима за новия сезон.

Спартак Плевен започна подготовка с 11 българи (видео)

Със сигурност ще привлечем още един гард и център. Искрено се надявам да се ограничим само до един чужденец, но времето ще покаже дали ще се случи така. Разговорите ни с Хаджирусев не са от вчера. Ние не го искаме от това лято, просто така се случи последните години, че пътищата ни все се разминаваха. Той е много качествен баскетболист, много добре знае нашето мнение за него. С него разговорите не бяха особено трудни. Идеята, която му представихме, много го привлича. Освен това се познава с всички момчета в нашия тим. От своя страна всички момчета, които са отпреди години, ценят неговите качества. В Спартак ще има възможност да разгърне пълния си потенциал. С привличането на Чернокожев нашата идея бе да има освежаване. На високите позиции той е човекът, който показва сериозни качества. Чернокожев е момче, израснало пред моите очи и пред тези на Марин Яцински в Правец. Възпитаван е върху това да се бори и да става шампион. Неговите цели са такива, че иска да играе в отбор, който се развива и се бори за призови места. На базата на разговорите, които имах с него и след това треньорите, смятам, че получи гаранции, че това е клуб, който ще се бори за възможно най-високо класиране. Без да подценявам останалите отбори, но всички новопривлечени от нас българи съм убеден, че това, което ги привлича, е работата с местни играчи“, добави той.

Пак казвам, целта ни е да бъдем по-добри от миналата година. Вече ще видим как ще изглеждат другите тимове. Може би селекционно са готови, но не сме ги видели как изглеждат в игра. Времето ще покаже дали и колко трябва да вдигнем нашето ниво, за да придвижим по-напред в класирането.Нямаме календар относно завръщането на Божидар Аврамов в игра, не бързаме. Максим Корниенко имаше план да се премести да живее във Валенсия поради обстоятелствата, които се случиха в неговата държава. Това нещо беше форсирано. Смятам, че престоят в Плевен за него беше много хубав. Той доста се радваше на това нещо, но при нас приоритет е привличането на български играчи, така че на неговото място ние привлякохме Чернокожев, който е с 13 години по-млад. Това е пътят пред нас. Искам да благодаря на Корниенко, Коча Йовович и Джервон Пресли, че бяха част от нашия тим. За първите двама не мога да кажа, че ги броя за чужденци. Имахме желание да водим разговори с Йовович за оставане, но той много държеше да се прибере вкъщи, затова ще търсим други алтернативи“, каза още Богдан Петков.

Тодор Тодоров: За мен няма нищо по-радостно от това да водиш отбора, в който си израснал

Аз бях много изненадан, защото Тодор Тодоров беше помощник-треньор в националния отбор за юноши. По време на един от лагерите, който беше в Ботевград, той ми се обади с идеята да привлечем Марин Яцински за кондиционен треньор. Бях много изненадан, че Балкан не се е поинтересувал от неговите услуги, тъй като той е критерий за работа и абсолютна табела за това какво трябва да върши един кондиционен треньор в баскетболен отбор. В момента, в който Тошко ми каза, че има възможност за неговото привличане, не беше дори въпрос на коментар. Той е безценен човек, който ще помогне да вдигнем нивото на тима своето присъствие и своя опит.

В началото всички започваме наравно. В едно първенство на всеки целта му трябва да бъде такава, че да завърши максимално високо. Тук вече говорим за селекции и възможности. Миналият сезон се носиха едни легенди за нашите финансови възможности, но ние бяхме шести по бюджет, а тази година също не е много по-различно на базата на това, което виждам колегите като състави и като хора, които привличат. Поради различни обстоятелства завършихме последната кампания с трима чужденци, но по-голямата част от нея я прекарахме с двама. Идеята ние е, ако можем да се ограничим само до един за новия сезон. Той ще бъде под коша, това ще е идеалният вариант, понеже нашата публика се радва на факта, че играем с много български играчи. Докато е физически възможно, ние това нещо няма да го нарушим“, допълни генералният мениджър на плевенчани.

ЦСКА е най-голямото и изискващото име в българския спорт. Там всичко друго е провал, освен купа и титла. Със сигурност завръщането на този отбор е нещо положително, защото когато ги има Левски и ЦСКА, това неминуемо вдига интереса към съответния спорт. Ще бъде полезно за цялата лига. Пожелава успех на ЦСКА, това е организация, на която няма да й отнеме някакво време за аклиматизация от гледна точка на селекцията и на хората, които са свързани с треньорския щаб и ръководството“, смята Богдан Петков.

Евгени Хаджирусев: Прецених, че това е най-добрият вариант за мен и реших да дойда в Плевен

Относно конкуренцията в първенството, трябва да се видим на игрището. На хартия всички изглеждаме много хубаво, сигурен съм, че на снимки ще стоим още по-добре, ама както се видя, надали някой е очаквал, че крайното класиране ще изглежда по този начин, по който изглеждаше през миналия сезон. Нивата е много дълга. Тепърва ще видим и как ще изглеждат участниците в европейските клубни турнири. Ние също водим разговори за участие, но не знам дали ще се увенчаят с успех. По-скоро това ще бъде от следващата година, тъй като малко закъсняхме с нашите намерения. Тук е мястото да благодаря на Община Плевен и в частност на кмета Георг Спартански, защото ремонтът, който беше направен на първия етаж в зала „Балканстрой“, се оказа много нужен, за да стане тя по-гостоприемна и приветлива. Този човек нито един път не си е затворил вратата и винаги се старае да ни бъде полезен с каквото може. Надявам се следващото лято да подобрим някои неща и залата да се освежи допълнително. Оттук-нататък предстои работа. Да се надяваме, че радостта и еуфорията, която донесохме в последните плейофи, ще се пренесе още в началото на настоящия сезон.

Целта ни винаги е била такава да изиграем поне 6-7 контроли, за да видим почти всички отбори, с които ще се срещнем по време на шампионата. Имаме разговори с отбора на Балкан да се включи на приятелски турнир в края на септември. Ако има турнир в Плевен, ще играем с ботевградчани тогава, ако няма, ще се направи контрола с тях в Ботевград. Оттук-нататък всичко е в краката и ръцете на момчетата, както и на треньорите, които ще направят всичко възможно да ги подготвят. Пожелавам им само да са здрави. Активна подготовка до този момент води само Черно море. Рилски спортист се събра наскоро, но там са 6-7 души и още са далече от това да работят с пълен състав“, е мнението на мениджъра на Спартак.

Предстоящото участие на националния отбор на европейското първенство е най-големият престиж, който може да има за един български баскетболист. Тези момчета трябва да представят България както трябва и да се постараят да постигнат добри резултати. Все пак и съперниците, които ще срещнем… Това европейско първенство ще вкара националните състезатели по-скоро във форма за началото на сезона“, завърши Богдан Петков.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани