24.8 C
София
вторник, април 16, 2024
НачалоЕвропаБаскетболът му даде всичко, а после си го взе обратно (ВИДЕО)

Баскетболът му даде всичко, а после си го взе обратно (ВИДЕО)

Една трагична история, подхождаща повече на сценарий на трилър, отколкото на спорт

28 юни е адски гаден ден. На тази дата преди 11 години си отиде един човек, който просто искаше да поиграе още малко.

А вместо това смъртта го застигна прикован в инвалидна количка.

Слободан Янкович, или известен на всички просто като „Бобан“, започва баскетболната си кариера през 1980 година, още преди да навърши 17. Светлините на прожекторите в бивша Югославия са насочени към Цървена звезда и… него. Тогава, обаче, никой не подозира за трагедията, която ще отнеме на Бобан всичко.

След 10 години в един и същи клуб, 201-сантиметровото крило сменя „звездашите” само за един сезон, след който все пак се връща обратно в Белград. През 1992-ра за решението да последва треньора си от Звезда, Владе Дурович, в Атина натежава най-вече войната и нестихващата жестокост по улиците на днешна Сърбия.

Бобан е в разцвета на силите си и изпраща Паниониос в плейофен полуфинален дуел срещу Панатинайкос. 8 минути преди края на четвъртия мач в серията, в която ПАО води с 2-1, сърбинът, макар и пазен от Фрагискос Алвертис (настоящ спортен директор на ПАО – б.а.), бележи кош. Съдията Стелиос Кукулекидис, обаче, отменя сполучливата стрелба и отсъжда нарушение в нападение, което е пето лично за Янкович.

В този момент непримиримият му характер, инатът и страстта към баскетбола му отнемат всичко. Бобан се засилва с огромна крачка и удря главата си в основата на баскетболния кош, разярен от несправедливото, според него, решение. За съжаление, за разлика от днешните, тогава кошовете не са обезопасени с уплътнения. Строполясва се на земята с окървавено лице и… повече никога не се изправя.

След онзи съдбоносен 28 април никой вече няма да види убийствената му игра и неизчерпаема сила на паркета. Бобан лежи на пода безпомощен, докато всичките му детски мечти, очакващи го победи и отбелязани почти невъможни стрелби са изтрити с един замах.

Изнесен е от залата на носилка, а последвалата лекарска диагноза е още по-тежка и от трясъка, разклатил целия баскетболен ринг в Неа Смирни – непоправима фрактура на трети шиен прешлен на гръбначния стълб.

На 29-годишна възраст, Бобан губи своите криле, но не и куража и жаждата си за живот. Прекарва следващите 13 години в инвалидна количка, съпругата му го напуска, многобройните операции не дават резултат, а теглото му нараства драстично и все повече пречи на храброто му сърце да бие нормално.

Все така упорит и твърдоглав, но с гордост колкото цяло Егейско море, умира на ферибот на 28 юни 2006 г. по време на пътуване до о. Родос.

Бобан, обаче, е жив и до днес в меланхолично красивите песни на гръцките запалянковци, които още го споменават. Спомнят си го като човек от народа, който плащал сметките на феновете на тима, когато ги засичал дори случайно в някое кафене.

Синът му Владо Янкович има същата стрелба и според всички прави гримаси досущ като тези на своя татко. Първият си професионален сезон започва именно в Паниониос, точно година след погребението на баща си, на което присъстват няколко хиляди души. По-късно се връща в отбора за още 4 години. Носи №12, но така и не посмява да поиска номера на баща си – №8, който е изваден от употреба в клуба.

За разлика от много фенове на Паниониос, Владо твърди, че не таи лоши чувства към Кукулекидис, който по време на дългата си международна реферска кариера никога не коментира случилото се публично. А и Владо, който днес е част от Арис, така и не успява да говори за това с баща си, който си отива от този свят на 42-годишна възраст, без да обели нито дума за онзи 28 април 1993 г.

Трагичната му история, подхождаща повече на сценарий на трилър, отколкото на спорт, превръща една звезда в легенда. Но въпреки това 28 юни е адски гаден ден. Защото преди 11 години си отиде един човек, който искаше да поиграе още малко. 

Автор: Миряна Мирочник

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани