11.8 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияБаскетболистите от НБЛ застанаха зад инициатива на Спешъл Олимпикс (видео)

Баскетболистите от НБЛ застанаха зад инициатива на Спешъл Олимпикс (видео)

Играчите от българския шампионат вече са част от ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА

С дейното участие и на няколко от клубовете и звезди на НБЛ е отбелязан Международният ден на хората с увреждания – 3 декември. Във връзка с отбелязването му от Спешъл Олимпикс България стартираха нова платформа, която да насърчи атлетите с интелектуални затруднения да бъдат видими, да бъдат чути и да се завърнат безопасно на спортното игрище. Дигиталната платформа ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА (https://facesofbasketball.com/) е уникална инициатива, която дава възможност за тези, които могат да се срещнат и да се състезават, и за тези, които не могат.

С призива „Ако обичате смелите, ако се възхищавате на отдадените, ако искате да споделите усещането за победа, значи вече сте част от нас – феновете на Спешъл Олимпикс. Подкрепете достойнството, толерантността и приемането!“ в инициативата се включиха баскетболистите от Черноморец, Балкан, Спартак Плевен и Рилски спортист.

Хората с интелектуални затруднения страдат в пандемията, обявиха от Спешъл Олимпикс.

„За 12 месеца Спешъл Олимпикс загубихме достъп до 2.5 милиона атлети. Атлетите с интелектуални затруднения водят битка за оцеляване срещу вирус, който е ШЕСТ пъти по-опасен за тях, отколкото за всички останали (според проучване от 2021 г., публикувано в „New England Journal of Medicine“). Мнозината, които дълго време се бориха за видимост, бяха принудени от пандемията да се върнат в постоянна изолация. Милиони, които разчитат на Спешъл Олимпикс, загубиха достъп до нас. И тъй като вирусът не престана да се разпространява и да мутира, все още мнозина са в изолация и невидимост. Но Спешъл Олимпикс се борим за нашите атлети“, се казва в официалната позиция на организацията.

Днес, на Международния ден на хората с увреждания, е по-важно от всякога да си припомним, че пандемията задълбочи изолацията и маргинализацията на нашите атлети с интелектуални затруднения в световен мащаб. Мнозина са загубили жизненоважна връзка със спорта, който осигурява равни възможности за участие. Платформата ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА е ключова за повторно ангажиране на атлетите по начин, който е безопасен, устойчив и забавен, смесващ физическа игра с виртуална връзка, споделя президентът и управляващ диеректор на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия Дейвид Еванджелиста.

ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА дава възможност на атлетите, които не могат да присъстват на състезания, да следят тренировъчни видеоклипове, създадени от програмите на Спешъл Олимпикс в Белгия, Италия и Румъния. Порталът предоставя онлайн витрина за 200+ събития на Спешъл Олимпикс, които се провеждат безопасно в Европа. Всеки играч, треньор или привърженик може да покаже своето съпричастие като създаде персонализирана карта #FacesofFootball в „Залата на славата“ и я сподели в социалните медии: Вижте как тук

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ е част от инициативата като към момента атлети, треньори и фенове от страната са публикували близо 100 картона в „Залата на славата“. Вдъхновяващи събития и снимки от провежданите в България от училища, детски градини и ресурсни центрове инициативи в рамките на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс 2021 също са част от платформата.

Вашето вдъхновяващо видео, с което отбелязваме Международния ден на хората с увреждания може да свалите и споделите тук

Мисията на Спешъл Олимпикс е да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

В знак на подкрепа към Спешъл Олимпикс днес всички отбори в НБЛ ще излязат за мачовете от 6 кръг в НБЛ с ленти „Аз подкрепям Спешъл Олимпикс„. А ето и техните послания:

ПрезGoogle
ИзточникНБЛ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани