8.8 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоЕвропаБалкан vs Минск – два отбора с еднаква съдба в квалификации за...

Балкан vs Минск – два отбора с еднаква съдба в квалификации за ШЛ

През миналия сезон и двата състава отпаднаха в първия кръг на пресявките

България приема два от четирите турнира в квалификациите за Шампионската лига. От днес (22 септември) до 25 септември осем отбора ще се борят в Ботевград за две места в групите на турнира, който се организира от ФИБА.

Първенецът на страната от 2018/2019 Балкан ще опита да стане първият български тим, осигурил си квота за ШЛ. За тази цел ботевградчани ще трябва да отстранят Минск по-късно днес от 20.30 ч. Това обаче няма да бъде лесна задача.

Кой е Минск?

Минск отдавна се е утвърдил като водещ фактор в беларуския баскетбол. В клубната си витрина има 12 поредни шампионски титли, като последната завоювана преди две седмици, както и 11 купи. Освен това, тимът на Ростислав Вергун е сред постоянните участници в силната ВТБ Лига.

В състава на Минск впечатление правят американците Крис Клайбърн, който е брат на шампиона в Евролигата с ЦСКА Москва от 2019 г. Уил Клайбърн, и Роб Лаури. Проблеми на Балкан днес ще създава и Максим Салаш, който стана MVP на финалите в Беларус наскоро, както и гардът Томс Лейманис и центърът Клавс Чаварс, които също допринесоха за триумфа на Минск в Беларус.

В Европа

Балкан и Минск имаха сходна съдба в европейското си приключение през миналия сезон. Ботевградчани отпаднаха в първия кръг на квалификацията в Шампионската лига от Сьодертале, докато Минск отстъпи на Карху.

Така и два отбора продължиха във ФИБА Къп. Там “зелените” играха в първата групова фаза, където финишираха трети в своя поток с баланс от 2-4 в компанията на съперници като Клуж, Енисей Красноярск и Сьодертале.

Минск пък приключи втори в групата си, където игра с Левски Лукойл, след баланс от 3-3, колкото имаха и столичани, но с предимство в директните двубои. Другите в този поток бяха Киев и Днипро. Във втората фаза участникът във ВТБ Лигата спечели своята група след 4 победи и 2 загуби. Минск достигна до 1/4-финалите във ФИБА Къп през 2019/2020, където не успя срещу Бакен след общ резултат в двете срещи 153:172.

Отначало

Сега за Балкан и Минск всичко започва отначало. В първия си двубой на европейска сцена за новия сезон ботевградчани ще бъдат без Божидар Аврамов, който има здравословни проблеми. През това лято треньорът Йовица Арсич избра да подсили редиците на тима си с американците Тауан Ейджи, Кори Мениголт и Давонтей Джордан, както и с хърватина Марко Рамляк. В Ботевград се завърна и националът Станимир Маринов, а към него се присъедини и Николай Грозев. Тимът запази баскетболисти като Димитър Димитров, Крис Минков, Денислав Вутев, Марин Маринов и Здравко Христов.

Всички те ще опитат да изведат Балкан до първото му участие в групите на Шампионската лига, макар че няма да разчитат на феновете си. Заради мерките за коронавируса, в “Арена Ботевград” в следващите четири дни публика няма да бъде допускана. Всички срещи от квалификациите в Шампионската лига можете да наблюдавате в ефира на БНТ 3.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани