3 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияАсен Великов: Разполагаме с много сърцати момчета, с хора с характер

Асен Великов: Разполагаме с много сърцати момчета, с хора с характер

За мен тази купа е наистина много специална, казва капитанът на Левски

Асен Великов е име, което със сигурност ще се запомни в българския баскетбол. Дългогодишният национал вече влезе в историята като рекордьор по участие във финали в турнира за Купата на България при мъжете.

Достижението му бе направено още през миналата година, когато излезе с екипа на Левски срещу Рилски спортист в Ботевград и записа своето 14-ото участие в битка за трофея. Тази година 37-годишният капитан на „сините“ закръгли финалите си на 15. И след изиграването му щастливо вдигна седмата си купа.

Асен Великов е абсолютен повелител на купата у нас. Дебютът си във финал на турнира прави през 2006 г., когато е едва на 20 години. От тогава до днес има само три пропуснати години без битка за приза. Има 7 победи и 8 загуби в тази решителна среща.

187-сантиметровият гард, чието сърце бие лудо за Левски и често може да бъде забелязан и на трибуните на стадион „Георги Аспарухов“, най-много е триумфирал с екипа на „сините“ – цели пет пъти (2009, 2010, 2019, 2020 и 2023 г.).

В тазгодишните финали в столичната зала „Арена София“  Великов изведе като капитан състав, определен шести по бюджет в първенството. Категорично Левски не бе слаган сред фаворитите, а със сигурност и малцина вярваха, че тимът ще стигне до финал, дори.

Бяхме спокойни, защото в отбора сме се събрали хора, които са играли доста финали. Знаем, че тези мачове са доста дълги и доста тежки, и не се решават в една-две части. В същото време ние не бяхме сочени за фоворите. Нямаше напрежение. За нас финала е удоволствие. Въпреки че срещу ЦСКА не показахме добра игра, много брак и много грешки, но финалите са такива. Нас никой не ни слагаше за фоворите и излизахме да се забавляваме във всеки мач“, казва Великов пред SafeNews.

Може би има и голяма доза символизъм, че след завръщането на ЦСКА след 13 годишна пауза в мъжкия елит, именно двата клуба направиха съвместно домакинство на финалната осмица. Жребият размина „сини“ и „червени“ в елиминациите, а отборите достигнаха до така интригуващия финал – 30 години по-късно.

„За мен тази купа е наистина много специална. Този финал не го е имало 30 години. И в първия финал между двата отбора – ние го взимаме. И то в момент, в който нашият отбор е с много по-малък бюджет, но пък разполагаме с много сърцати момчета, с хора с характер, които са готови да се сбият с всеки един на терена, без значение от другата страна отборът с какви чужденци и състезатели разполага.“, добавя гардът на Левски.

Този триумф е по-специален за Великов и поради още две причини. Тази година баскетболистът стана баща за първи път, като навръх финала за Купата срещу ЦСКА със семейството му отбелязаха 40 дни от раждането на малкия Виктор.

Във финала срещу ЦСКА Великов изигра 22 минути, в които вкара 7 точки, направи 5 асистенции и хвана 4 борби. А до преди две години не бе сигурно дали Асен изобщо ще продължи с баскетбола. През октомври 2020 г. той претърпя операция на коляното и се завърна в залата за тренировки половин година по-късно. С много упоритост, воля и старание, Асен дирижира отново играта на паркета.

ПрезGoogle
ИзточникSafenews.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани