11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоНационални отбориАнтонио Кулиандро: Най-голямата мечта е да спечелим възможно най-много мачове

Антонио Кулиандро: Най-голямата мечта е да спечелим възможно най-много мачове

Искам да видя това израстване от сблъсъка с по-добри отбори, допълва новият селекционер на националния отбор на колички

Италианският специалист Антонио Кулиандро не е ново име в българския баскетбол на колички. Още миналата година роденият в Реджо Калабрия специалист беше привлечен като консултант на селекционера на националния ни отбор Владимир Искров.

От началото на месеца Антонио Кулиандро пое тима ни и вече води подготовката му за предстоящото европейско първенство от 12 до 22 юни в Босна и Херцеговина. Ето и какво сподели той:

Италианец ще води националния отбор на колички

–  Г-н Кулиандро, добре дошъл отново! Какво ви привлече към българския национален отбор?

Благодарение на няколко баскетболисти, които привлякох в Италия, и добрата работа, която свършихме с тях, се запалих. Те ми говориха за България с много ентусиазъм, казаха, че имат млад отбор. Помолиха ме, ако мога, да пристигна в България, за да помогна на тази млада група от играчи, и ме запознаха с Владимир Искров. Ентусиазирах се много, стана ми интересно, приех цялото нещо с голям ентусиазъм и още миналото лято пристигнах, за да се запозная с младия отбор на България.

– Кое е най-голямото предизвикателство на новия ви пост?

Най-голямото предизвикателство за един треньор е да види как играчите израстват, стават по-добри. Най-големият стимул, независимо в клубен или в национален отбор, е да видиш как играчите израстват, стават по-добри. Това е много по-важно при един национален отбор, защото отговорността е много по-голяма, и съответно много повече бих се радвал. В този случай България е млад, нов национален отбор. Със сигурност предизвикателството и стимулите са много по-големи.

– Има доста прилики между вашия Реджо Калабрия в Италия и българския национален отбор…

– Да, по същия начин отборът на Реджо Калабрия е млад отбор, за първи път се сблъска с шампионата на Серия А. Виждам много близки неща между моя клуб и българския национален отбор. Получи се много добре, защото Георги и Антон са млади, мога да ги вкарам в моя проект, с който развивам млади играчи по целия свят. Моята идея да взимам млади играчи от целия свят, да ги вкарвам в моя клуб, да играят на високо ниво и по този начин да израстват.

– Каква е голямата мечта и цел за това лято?

– Със сигурност най-голямата мечта е да спечелим възможно най-много мачове. Важно е да споменем, че България е млад отбор. Ние сме на ниво Дивизия С. Тази година ще бъде по-трудно, защото е миксирано Дивизии В и С. Със сигурност ще видим едно израстване на 100%, защото ще играем с отбори, които имат повече опит от нас. Искам да видя това израстване от сблъсъка с по-добри отбори.

– Какво означава това в резултати?

– При първия си опит на европейско първенство през 2019 г. България победи Унгария. Задачата ми е да победим повече отбори в сравнение с първия път. За мен като треньор е по-важно да видя израстването на отбора технически и тактически. Естествено, искам да вземем повече победи, но това е по-важно.

– Виждате ли израстване в отбора в сравнение с това, което сте гледал като представяне на европейското първенство в София преди 2019 г. Макар и с COVID-19 ограничения, отборът като че ли натрупа доста мачове…

– Със сигурност, виждам израстване. На първо място, искам да благодаря на Владо Искров. Откакто го познавам, от миналата година, не се е спрял, постоянно работи. Не всички национални отбори имат това желание за работа на ниво бюджет, на ниво всички играчи да са постоянно тук и да тренират. Със сигурност фундаментално е това, че има страшен ентусиазъм за това, което вършим, благодарение на ентусиазма на всички. Отборът расте и ще продължава да расте.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани