Антонио Илиев: Основната цел на Defence Sports е да помага на българските играчи да се развиват

В България има изключително талантливи момчета и момичета, и е въпрос на желание и мотивация те да бъдат поставени в ситуация, в която да могат да израснат, казва още един от българските баскетболни агенти

2289

Антонио Илиев е един от българските баскетболни агенти. Негови клиенти са част от най-добрите родни играчи в НБЛ, както и немалко чужденци, които се представят у нас и в чужбина. Бившето крило е сред основателите на набиращата все по-сериозна популярност спортни агенцииDefence Sports, където си партнира с бившия капитан на националния ни отбор Христо Николов.

Пред BBALL.BG Антонио Илиев говори за проекта, с който се заминава през последните години, за амбициите, свързани с него и как се отразява кризата в света на баскетбола и трансферите. Ето и какво сподели той:

– Как се зароди идеята за създаването на тази агенция?

– Идеята се зароди през последната ми година в Благоевград, през 2016-та. Смятам, че до този момент не се правеше достатъчно за развитието на българските играчи, както и в менажирането на тяхната кариера. Тъй като съм на мнение, че професията на всеки човек трябва да бъде подплатена със знания, записах магистратура „Спортен мениджмънт“ в един от най-добрите университети в тази сфера – Борнемут Юнивърсити, във Великобритания. Освен образование, там успях да създам и много добри контакти с хора, които работят в спортния бизнес на високи позиции в Европа и Азия. През 2018 г. изкарах своя ФИБА лиценз в Женева (Швейцария), като към този момент съм единственият българин с ФИБА лиценз. През същата година аз и моят партньор Александър Щерионов стартирахме баскетболната агенция Defence Sports, като по-късно към нас се присъедини и моят приятел и партньор Христо Николов, който току-що беше приключил своята спортна кариера.

– В тази сфера си партнираш с Христо Николов – Гларуса. Какво значи за теб това партньорство?

– С Гларуса се познавам от първите ми години в баскетбола, когато тренирах в ЦСКА на стадион “Българска армия”. Тогава бях 6-ти клас, а той тепърва започваше да играе в мъжете на ЦСКА. Смятам, че той е отличен пример за всеки един баскетболист, както за отношение към по-младите, така и за кариерата, която постигна извън пределите на България. Именно за това мисля, че той е точният човек, с който трябва да работя. Човек, който е играл на най-високо ниво и е изградил име не само в България, но и в Европа.

– Какви са амбициите ви с този проект?

– За мен винаги основна цел ще бъде да подпомагаме български баскетболисти, които имат желание да се развиват в чужбина. Смятам, че през последните години се утвърдихме като най-добрата българска агенция и сме помогнали на повече от 10 български играчи да подпишат в чужбина. Част от тях са млади български таланти и това определено е голям успех за мен и за целите, които сме си поставили. Определено това е едва началото за агенцията ни и смятам, че по този начин ще отворим много врати за нашите клиенти. В момента работим с голяма част от младите таланти в България, както и с някои от най-именитите ни играчи в родното първенство – Николай Стоянов, Васил Бачев, Георги Боянов, Божидар Аврамов, Евгени Хаджирусев и др. Разбира се, представляваме и успешни чуждестранни играчи, с които сме подписали в повече от 30 държави по целия свят.

През този сезон наши клиенти оглавяват всяка една статистика в Национална баскетболна лига. Ние държим всеки един наш играч да бъде напълно защитен, като за това се грижи нашият юрисконсулт Александър Щерионов, чийто опит в спортното право ни дава изключително предимство. Не на последно място държа да отбележа, че имаме за цел да консултираме всеки един наш клиент за негови бизнес идеи. Смятам, че именно моят партньор Христо Николов е добър пример за това как човек трябва да инвестира средствата, спечелени от спорта в бизнес, който ти носи приходи след приключване на кариерата ти. Поставяме си високи цели, защото искаме нашите клиенти да постигнат максималният си потенциал и да имат едно по-добро бъдеще. Крайно време е хората в България да разберат, че спортът е бизнес и ние обучаваме нашите играчи, че тяхното отношение и работна етика е от изключителна важност за развитието и увеличаването на цената им. Смятам, че в България има изключително талантливи момчета и момичета, и е въпрос на желание и мотивация те да бъдат поставени в ситуация, в която да могат да израснат. Мисля, че това ни разграничава от голяма част от другите спортни агенции, тъй като подхождаме изключително индивидуално, според нуждите на нашите клиенти.

– Колко лесен е преходът от играч към агент?

– В моят случай преходът от играч към агент не беше особено труден, понеже смея да твърдя, че винаги съм бил доста контактна личност. Затова и смятам, че това определено е моето начинание и изпитвам голямо удоволствие от работата си. За разлика от повечето нови агенти, които започват да работят за някои от най-големите агенции в света и трупат опит, аз реших да стартирам своя агенция в България. Да, определено началото беше много по-трудно, като дори бих го нарекъл под нулата, но смятам, че успяхме да изградим доста добър имидж за Defence Sports по целия свят и в момента представляваме повече от 50 клиенти.

– Повишава ли се стойността на даден играч, когато е представян от дадена агенция?

– Всеки един професионален спортист има определена стойност. Моята цел е всеки един от играчите ни да има по-висока цена от предходния сезон. Смея да твърдя, че през последните години съм успял да поставя мои клиенти в ситуации, които са увеличили цената си многократно. За разлика от други агенции, ние невинаги изпращаме клиентите си където им предлагат най-висока заплата. Смятам, че ролята, която един играч има в отбора, както и пазара, в който се състезава трябва да бъдат определящи. Понякога е трудно да му обясниш, че трябва да поеме риск и да се докаже в по-силно първенство, особено когато парите, които ще получава са идентични или по-ниски, но в определени ситуации това може да бъде ключово за неговата професионална кариера.

– Кризата, породена от пандемията и ситуацията в света в момента, как се отразява на трансферите?

– Със сигурност ситуацията с коронавируса и войната в Украйна повлияха доста на пазара. Ковид кризата се усети най-вече в първенствата на средно ниво, чиито клубове са спонсорирани от по-малки бизнеси. Както сами знаем, малкият и средният бизнес беше и все още е най-ощетен от пандемията. Според мен, тепърва ще бъдем свидетели на последствията в баскетбола от войната в Украйна. Руското и украинското първенство са едни от най-уважаваните в Европа и доста от тези играчи ще трябва да търсят клубове извън страната си. От друга страна, много американски баскетболисти от тези първенства, които искаха да довършат сезона, трябваше да направят компромис и да играят в други държави. 

Предишна статияАркадия представи Иван Алипиев като първо ново попълнение
Следваща статияИвица Радич се отправя към Португалия
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."