11.4 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоБългарияАлбена Брънзова сред инструкторите на ФИБА на среща на млади треньори и...

Албена Брънзова сред инструкторите на ФИБА на среща на млади треньори и съдии в Словения

Първата българка, избрана в драфта на женската НБА предаде от опита си на дами, които правят първите си стъпки в професията

Първата българка, избрана в драфта на женската НБА от Ню Йорк Либърти през 1998 г. под №29 Албена Брънзова стана част от поредната програма на ФИБА. Тя има за цел да насочи млади жени-треньори и съдии, които правят първите си стъпки в професиите.

Дами от 19 европейски държави уважиха първата среща от програмата, провела се в словенския град Постойна в продължение на шест дни, до 10 юли. Това е още една стъпка напред в плана на международната централа да популяризира женския баскетбол.

Бившата състезателка на руския Оренбург и на унгарските Печ и Шопрон Албена Брънзова бе сред главните инструктори на ФИБА от треньорска страна. Тя предаде част от опита си на младите наставници заедно със селекционера на шампиона от последното европейско Сърбия – Марина Малкович и членът на Залата на славата на ФИБА Наталия Хейкова.

Опитът си на треньорското поприще споделиха още Силвия Фонт от Испанския център за таланти и Янез Дърварич от FECC. Гости на лагера пък бяха селекционерът на Кения Лиз Милс – първата жена в историята, която води отбор на АфроБаскет и Ана Монтаняна – първата дама, която е помощник-треньор в испанската ACB лига.

Общо 28 участници, от които 16 млади треньори и 12 съдии, преминаха през строг подбор по време на срещата в Постойна. В крайна сметка 13 от тях бяха избрани да се включат в менторската програма на ФИБА Европа.

По време на едногодишната програма избраните ще се възползват от шест виртуални семинара и индивидуално наставничество, ще пътуват по двойки за различни събития, за да работят ръка за ръка със своите ментори в програмата – Марина Малкович, Наталия Хейкова и Силвия Фонт.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани