8.9 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоБългарияАкадемик София се отказва от първенството

Академик София се отказва от първенството

Клубът ще бъде закрит

Рекордьорът по шампионски титли на България в мъжкия баскетбол Академик София няма да участва повече в мъжкия шампионат и ще бъде закрит. Новината съобщават днес “Мач Телеграф“ и “Тема Спорт“.

Тимът на Георги Давидов не е започнал подготовка за новия сезон, а всички играчи са свободни да си търсят нови отбори. Закрива се и школата на клуба. По-голямата част от юношите вероятно ще се завърнат по родните си места.

Причината за разформироването на клуба е решението на петролната компания Лукойл да спре финансирането. Тежката задача да информира всички играчи и треньори за закриването на “студентите“ е била поставена на легендата Петко Маринов, който в последната година беше председател на Управителния съвет на клуба.

Запознати сме със ситуацията от няколко дни. Да, отборът няма да играе в първенството. Изключително съм разочарован и ми е мъчно, тъй като направихме доста хубави неща през последните години. Вкарахме пет човека в националните отбори и болшинството от играчите израснаха много. Да не говоря за треньорите Георги Давидов и Даниел Клечков, които са отлични специалисти, но сега са без работа”, коментира Петко Маринов, който изпълняваше ролята на консултант при “студентите” пред “Мач Телеграф”.

Академик София е с легендарен статут у нас. Основан е през 1947 г., а през 2000 г. е преименуван на Лукойл Академик. 26-кратният шампион на България има две участия във финали за КЕШ, но и в двата случая (1958 и 1959 г.) отстъпва на АСК Рига. На сметката му има още 11 купи на страната, Купата от Южната конференция на ФИБА от 2003 г., достига до златен дубъл 7 пъти, става Световен Студентски шампион през 1957 г.

ПрезGoogle
ИзточникСпортал
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани