11.8 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияЯсни са участниците във Финалната четворка в турнира за Купата на ББЛ

Ясни са участниците във Финалната четворка в турнира за Купата на ББЛ

Битката за трофея продължават Миньор 2015, Хебър, Ахил и Хасково

Всички участници във Финалната четворка в турнира за Купата на ББЛ вече са ясни. Битката за трофея продължават Миньор 2015, Хебър, Ахил и Хасково, които постигнаха победи в днешните си мачове в зала „Иван Симеонов“ в Пазарджик. Новият носител на Купата ще бъде определен през април във Видин.

Лидерът в регион Запад на ББЛ А група Миньор 2015 откри четвъртфиналите с убедителен успех срещу състезаващия се в регион Юг тим на Пловдив Мамбас с 87:64. Победителите бяха водени от Милен Дудев, заради наказанието на своя треньор Георги Младенов.

Отборът от Перник имаше леко предимство в началните минути на срещата, но без да успее да дръпне с повече от 5 точки и след първата част авансът му бе минимален – 20:19. Миньор обаче започна да има все по-осезаемо предимство в подкошието през втория период и започна да трупа разлика, като на почивката се откъсна с 48:33 след 17 точки на Георги Бързаков. Пловдив Мамбас така и не намираше противодействие на играта на съперника си и след само 9 вкарани точки в третата част, преди последните 10 минути вече изоставаше с 42:73. Тимът все пак спечели заключителната четвърт, но без това вече да може с нещо да промени крайния изход на мача.

Георги Бързаков завърши с 25 точки и 10 борби за победителите. Георги Дамянов отбеляза 14 точки, с 13 и 8 борби е Христо Гатев, а по 10 точки добавиха Константин Паисиев (10 борби) и Боян Тенев. За съперника Златомир Дончев вкара 13 точки, Хайдар Баракат е с 11.

Хебър също не срещна затруднения срещу Чавдар Троян, побеждавайки го със 113:70.

Домакините започнаха ударно мача и още след 10 минути игра се откъснаха с 29:12. Те стреляха със 70% успеваемост под коша през първото полувреме, а освен това вкараха и 8 тройки в него и въпреки че вторият период бе много по-равностоен, на почивката разликата от 17 точки се запази, този път при 54:37. Играта за кратко вървеше кош за кош след паузата, но след това Хебър отново вдигна оборотите и преди последната част се откъсна с 88:56. Това окончателно уби интригата в мача и до края той на практика се доиграваше.

Най-резултатни за успеха с по 23 точки бяха Христо Бъчков (11 борби) и Берк Мехмед (5 тройки). Методи Илиев записа 17 точки, с 16 и 7 борби е Юлий Арабаджийски. Методий Методиев има 13 точки, с 11 и 7 борби е Станислав Ваклинов. За Чавдар Мариян Хубанов има 15 точки, а по 12 отбелязаха Камен Пенчев, Красимир Маринчевски (15 борби), Цветослав Острев и Максим Генов.

Ахил постигна изразителна победа срещу Микс с 83:57. Воденият от Георги Младенов тим е единственият представител от ББЛ Б група в Топ 8, а сега вече е и сред най-добрите четири отбора в турнира. Голямата разлика в края на четвъртфиналната среща се натрупа постепенно, като особено изразително бе превъзходството на Ахил през второто полувреме.

Първата част бе равностойна и премина през обрати, а Микс я спечели минимално с 18:16. Във втория период обаче Ахил натисна и до почивката вече водеше с 37:33. По-сериозна стана дистанцията след силна трета четвърт за Ахил, след което вече нямаше възможност за връщане от страна на Микс. Двата тима изпълниха общо 63 наказателни удара в двубоя. Ахил стигна до успеха със само две реализирани тройки, но пълно превъзходство при стрелбата за две точки.

Георги Кучков записа 29 точки и 11 борби за победата, 25 вкара Йордан Кирилов. За Микс 13 записа Павел Мангуров, Павел Теофилов добави 12 и 11 борби, 12 вкара и Любомир Недков.

Кулминацията на четвъртфиналите бе последният мач за деня, в който Хасково срази Спортист Своге със 118:115 в драма, решена след продължение.

Двубоят започна на много високи обороти, като двата отбора многократно си разменяха водачеството. Воден от Джими Хънт, вкарал 15 точки само за първата част, обаче Спортист успя да вземе предимство и след 10 минути игра водеше с 31:24. Тимът поддържаше аванс от няколко точки и през втория период, но благодарение най-вече на силните изяви на Ивайло Тонев, Хасково пазеше близка дистанция и на почивката намали за 45:49. Защитата остана на заден план и през второто полувреме. Баскетболистите на Янко Желев стигнаха до пълен обрат в средата на третия период, а преди заключителната четвърт водеха със 79:75. В нея Своге стартира с 8 безответни точки и отново излезе напред, но две поредни тройки върнаха преднината на съперника. Последваха драматични минути, в които Хасково поддържаше крехък аванс, но Борис Матраков вкара в последната секунда и прати мача в продължение при 101:101. Тимът от регион Юг наниза 7 поредни точки на старта на добавеното време и отново имаше предимство, но 8.7 секунди преди края Герасим Николов бе фаулиран на тройката. Той вкара два от трите наказателни удара и възстанови равенството за 115:115. В самия край обаче Тихомир Желев отново се разписа с тройка и донесе успеха на своя тим.

Ивайло Тонев бе най-резултатен за победителите с 36 точки, 12 борби и 7 асистенции. Тихомир Желев добави 32 точки (8 тройки) и 10 асистенции, а близо до дабъл-дабъл бе и Динко Христов с 28 точки и 8 борби, като и тримата играха по 45 минути. Вангел Илиев добави 13 точки. За Спортист Джими Хънт реализира 28 точки. Борис Матраков има 21 и 13 борби, Симеон Ценов е с 20 точки и 7 борби, Иван Ценов записа 18 точки и 7 борби. Герасим Николов е с 16 точки, Драгомир Павлов добави 12.

ПрезGoogle
ИзточникББЛ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани