21.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоЕвропаТреньорът на ТФТ: Участието на турнира в Плевен беше от голяма полза...

Треньорът на ТФТ: Участието на турнира в Плевен беше от голяма полза за нас

Нашите цели през настоящия сезон са да се борим за трофеите в Северна Македония и да промотираме успешно северномакедонския баскетбол в Европа, заяви треньорът на участникът в квалификацията за Шампионската лига

ТФТ бе един от отборите, които участваха на турнира в Плевен миналата седмица. Македонският тим финишира втори в надпреварата, след като на финала загуби от Спартак с 97:102. Надпреварата бе последна за селекцията на Боро Смилковски преди старта на квалификацията в Шампионската лига, която стартира по-късно днес.

Спартак надви ТФТ и спечели турнира в Плевен

ТФТ ще бъде домакин на един от турнирите в пресявките на ШЛ. За първи път в историята си Скопие ще приеме подобна надпревара. Първият съперник на носителя на Купата на Северна Македония ще бъде в Кемниц, а срещата ще бъде по-късно днес от 22.00 ч.

За нас участието на този турнир беше чудесна възможност да премерим сили с отбори от нашето ниво и от други държава, тъй като се подготвяме за квалификациите на Шампионската лига. Ние сме домакини на един от квалификационните турнири. Не бяхме в пълен състав на този турнир, особено в мача срещу Спартак. След неговия край казах на моите играчи, че не вярвам в това, че имаме характера да се борим и да играем физически. Казах им, че все още се намираме в ранна фаза от нашата подготовка, но показахме добра игра. Успяхме да се опазим от контузии, изиграхме два трудни мача, които се решиха в последните минути. Доволен съм, участието ни на този турнир беше от голяма полза“, заяви треньорът на ТФТ Боро Смилковски.

Левски остана на крачка от успеха в първия си мач от турнира в Плевен

Ние сме много млад клуб, създаден през 2018 г. През първите два сезона бяхме част от втора дивизия на Северна Македония. През миналия успяхме да спечелим Купата на страната и се класирахме за полуфиналите в първенството, което по някакъв начин ни отвори пътя да играем в квалификациите на Шампионската лига. Това не беше достатъчно и кандидатствахме за домакинство на един от турнирите. Намираме се в група А, а на четвъртфиналите ще играем с Кемниц, който е играе изумителен баскетбол по време на своята подготовка и съвсем наскоро победи Байерн Мюнхен. Досега Кемниц няма загуба и побеждава своите съперници с двуцифрени разлики. За нас това ще бъде огромен опит да участваме в подобна надпревара, както и за северномакедонския баскетбол. Това домакинство може би е най-голямото нещо в клубната история на баскетбола в Северна Македония. Ще се опитаме да видим къде се намираме, така че това участие по-скоро е за престиж. Не смятам, че като клуб и отбор сме все още сме изградени да участваме в редовния сезон, но ще дадем най-доброто от себе си на паркета, за да се представим на ниво срещу такива отбори. В нашата квалификационна група са още румънският Волунтари, британският Лестър Райдърс, швейцарският Фрибург и Тофаш, който е сред най-добрите турски тимове“, добави македонският специалист.

Нашите цели през настоящия сезон са да се борим за трофеите в Северна Македония и да промотираме успешно северномакедонския баскетбол в Европа, особено в Адриатическата лига, където ще участваме в редовния сезон. Всяка година показваме все по-голям прогрес от гледна точка на това, което правим. Когато влязохме в първа дивизия през 2019 г., бяхме сензацията на първенството. Тогава разполагахме с много млад тим и се класирахме за плейофите. В предходните две години се състезавахме в Балканската лига, така че имаме известен опит на международно ниво. Спечелването на националната купа през миналия сезон също се оказа голяма сензация, както и това, че стигнахме до полуфиналите в местното първенство. На този етап МЗТ Скопие е най-добрият отбор на хартия и разполага с най-големия бюджет, но на паркета нещата са различни. Вярвам, че можем да постигнем нашите цели, каза още Боро Смилковски.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани