12.7 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоЕвропаПътят на Везенков - от Никозия до Бруклин

Пътят на Везенков – от Никозия до Бруклин

Началото е поставено в едно квартално кафене с кабелна телевизия в Никозия, където един баща води всяка седмица 10-годишния си син, за да гледат Панатинайкос

Александър Везенков – името, благодарение на което България отново стои гордо върху баскетболната карта не само на Европа, но и на света. Историята не е от днес. Историята започна преди години в Гърция, когато той бе кльощаво хлапе, с талант и хъс.

От мига, в който Арис му помогна да полети, скаути от НБА прелитаха всяка седмица Атлантика, за да записват в дебелите си тефтери какво може детето-чудо, което с търпение и постоянство се превърна в мъж. Рано тази сутрин, в 7:05 часа наше време, той стана първият българин, изтеглен в драфта. Бруклин Нетс го взе под №57.

Това, което го прави така различен, обаче, са чисто човешките му ценности и скромност. Успехът се случва първо в главата, казват. Е, в тази на Везенков изглежда подредено.

И така, да започнем отначало.

НАЧАЛОТО…

Александър Везенков-младши проплаква за пръв път на 6 август 1995 г. в Никозия, Кипър, където баща му Сашо играе след 1989 г.

Искрата обаче пламва през 2005 г., когато Панатинайкос печели Евролигата и в успеха на „детелините”, с които по-късно също пресича пътя си, вижда смисъл да се занимава по-сериозно с баскетбол. Везенков е само на 10. По това време живее със семейството си в Кипър, а у дома дори нямат кабелна телевизия, за да гледа любимците си. Баща му го води в квартално кафене, за да следят ПАО. Там малкият попива от екрана и лека-полека осъзнава, че мястото му е в залата, където е проходил, където е гледал татко му да играе и да побеждава.

ЕВРОПА

Александър израства в школата на Арис, където го привличат едва 14-годишен, записват го в елитна американска гимназия в града и той тръгва с малки крачки към върха. Когато е на 16 дебютира при мъжете, a на 17 вече става фактор, с който всички се съобразяват. Всъщност, професионалната му кариера започва през 2011 г. През август 2013-а удължава договора си с клуба за още три години, макар пред него да стои и възможността да играе колежански баскетбол в елитния отвъд Океана университет Ксавиер.

Безброй скаути на редица отбори от Стария континент и НБА правят пътека до Солун, за да наблюдават отблизо изявите му. През 2014 г. следва лято на спекулации и догатки чий екип ще облече крилото, особено след фурора, който направи на Европейското първенство за младежи до 20 г. на остров Крит. В крайна сметка Везенков казва „Не” на 4-годишен договор с ПАО и остана верен на Арис.

Година по-късно за подписа му се бореха Барселона, Реал Мадрид, Фенербахче, ЦСКА Москва, Макаби Тел Авив, Анадолу Ефес, Панатинайкос.

На 31 юли 2015 г. любимият левичар на баскетболна България, избра да парафира 4-годишен контракт на стойност 2 млн. евро с каталунците. През есента Саша облече потника с №14 в Барса, отнасяйки със себе си приза за MVP и топреализатор на гръцката лига за 2015-а, три последователни награди за Най-добър млад играч на Гърция (в периода 2013-2015), както и отличие за Най-перспективен състезател.

Въпреки лимитираното си игрово време при Шави Паскуал, още в първия си сезон в Барселона Везенков вдигна Суперкупата на Испания. След треньорската рокада с Йоргос Барцокас пък скочи драстично и доверието, което българина получи, а с него и времето му на паркета, както и статистиката му.

БЪЛГАРИЯ
Важно е да споменем и че макар да има и гръцки паспорт, веднъж като 16, а после и като 18-годишен Везенков отказва да се състезава за националния отбор на южната ни съседка с думите „Моята страна е само една и тя се казва България”. А трибагреника защитава при 16, 18, 20-годишните, а сега и в мъжкия представителен тим.

И ако вече се питате заслужаваме ли го изобщо, отговорът по-скоро клони към „Не”.

ОТВЪД ОКЕАНА
Флиртът му с драфта в НБА започна през 2015 г., когато подаде документи за участие, но впоследствие ги оттегли. Същото последва и година по-късно. През 2017-а, обаче, е неговият момент. Денвър, Бостън, Вашингтон, Юта… Името му гравитираше къде ли не, обикалайки Америка със скоростта на светлината. За да намери своя пристан в Бруклин.

Съдбата си знае работата!

Първите по-сериозни индикации, че „мрежите“ ще го изберат, дойдоха през март тази година, когато скаутът им Шон Маркс пристигна в Барселона на мач от испанската лига, за да гледа латвиеца Родионс Курутс. По-късно крилото отпадна от сметките, но в радара на тима от „Голямата ябълка“ вече бе именно Везенков.

Иначе, Бруклин проявяваше интерес към българския национал и през 2015 г., когато опитният разузнавателен щаб разработи видеа със силните страни и слабостите му.

И видя в него новия Мирза Телетович. Въпреки липсата на чудовищен атлетизъм и бързина, нещата, които натежават при избора на Нетс, са високото му баскетболно IQ и състезателен дух, които, според анализаторите, поне за момента компенсират физиката повече от добре.

В подножието на баскетболния Еверест, който Везенков тепърва изкачва, вече тежат големи очаквания. Пътят е дълъг, но първата крачка е направена. Успех и попътен вятър, момче!

Автор: Миряна Мирочник

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани