21.3 C
София
вторник, април 16, 2024
НачалоБългарияПредложиха Ваня Дерменджиева за почетен гражданин на Хасково

Предложиха Ваня Дерменджиева за почетен гражданин на Хасково

Една от легендите на играта у нас има над 300 мача за България и медали от най-големите спортни форуми в света

Организационен комитет предлага Ваня Дерменджиева да бъде удостоена със званието “Почетен гражданин на Хасково”. Това става ясно от докладна записка, внесена от председателя на Oбщински съвет – Хасково Таня Захариева.

Ваня Дерменджиева е родена в Хасково. Започва да се занимава с баскетбол в родния си град на 10-годишна възраст под ръководството на треньора Иван Узунов. През 1975 г., заедно с женския състав на Хасково, класира отбора в елитната група. Неизменно е част от националните отбори на България за девойки, а след това и за жени от 1974 до 1989 г. Носител е на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г.

Европейска шампионка с женския национален отбор от Будапеща през 1983 г., както и бронзова медалистка от първенството на Стария континент през 1989 г. Три пъти в кариерата си става балканска шампионка. Участва в поредица силни мачове при последното участие на женския отбор на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., където България се нарежда на пето място в крайното класиране.

Ваня Дерменджиева има над 300 мача с националната фланелка. Преминава през първенствата на Германия, Франция, Швеция и Турция. Завършва състезателната си кариера с бенефис в родния Хасково през 1996 г.

ПрезGoogle
ИзточникXnews.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани