12.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоОще от светаПини Гершон: България е моят втори дом (ВИДЕО)

Пини Гершон: България е моят втори дом (ВИДЕО)

Имало е неща, които не е трябвало да изричам, признава една от най-големите усти в света на баскетбола пред bTV

Цветен, безпардонен, директен. Човек като вселена. Такъв е Пини Гершон – един от най-великите баскетболни треньори на нашето време. Той отдели повече от час, за да даде интервю пред Иван Боянов от bTV. 73 минути, в които не остана незасегната тема. От българските му корени, през хапливия му език, предизвикателствата в кариерата и за смисъла на живота.

Ето и някои от акцентите:

На 9-и декември 2007 г. в Атина Гершон слага подписа си под договор като национален селекционер на България. По това време води гръцкия транд „Олимпиакос”, а зад гърба му са пет финала и три титли в Евролигата начело на израелския колос „Макаби” Тел Авив.

За предизвикателството да води националния отбор на България

По онова време изкарвах добри пари в Гърция и се чувствах като президента на България. Ръководството на федерацията ви предприе страхотен ход. Дойде до Гърция с автобус с 15-20 журналисти. Не можех да им кажа: Връщайте се в България без треньор! Може би някой друг би го направил, но не и аз. Не знаех играчите, знаех нищо. Не знаех кого ще тренирам. Но имах предизвикателство.”

Дядо му е българин, живял е дълги години в Лом и Пловдив, където работи като равин. Дядото участва активно в отглеждането му и е основната причина, поради която Пини приема поканата на България. Идва у нас срещу годишна заплата от… 1 евро!

За българския дядо и за дълга да направи нещо за България

Имам хора в България, които ми помогнаха да намеря местата, на които дядо ми се е молил. Той първо пристига от Израел в България, след това се връща обратно, жени се повторно и едва след това се прибира в Израел. Вижте, дядо ми беше българин. Когато ме поканиха за треньор… Да речем, че не беше България, а поканата беше от Австрия или Дания, не съм сигурен, че щях да приема. Но заради дядо ми, той си беше българин, и аз чувствах, че трябва да направя нещо.

За чувството на гордост, че във вените му тече и българска кръв

За щастие, аз съм и българин. Български гражданин съм, дядо ми е израснал в България и е прекарал по-голямата част от живота си там. Той проведе с мен ритуалът Бар Мицва, вече знаете, че беше равин. Без съмнение, дядо ми беше огромна част от живота ми. И наистина всеки път, когато кацам в България, аз се чувствам така, все едно се прибирам вкъщи. Хората ме карат да се чувствам, че съм си у дома.

В света на баскетбола Гершон е известен като една от най-провокативните и неконтролируеми личности. Самият той не съжалява за нищо, но признава, че може би е имало неща, които не е трябвало да изрича.

За прословутата си голяма уста

Понякога, когато говориш твърде много, говориш глупости. А аз говоря твърде много. Особено, когато бях млад. Нека да кажем, че някои от изреченията, които съм казал, може би не е трябвало да изричам. Не казвам, че не съм бил прав, но казвам, че не е трябвало да ги изричам. Но в крайна сметка, това е имидж. И не е лесно да се бориш срещу имиджа. Когато хората ти лепнат един етикет, не е лесно да се отървеш от него. Но ако попиташ повечето хора, ще отговорят, че съм придал малко повече цвят на баскетбола в Израел, включително на Евролигата. Невъзможно е човек да бъде сериозен през цялото време. Ами, аз обичам да се шегувам. Виж, не се събуждам от сутринта с мисълта какво бих отговорил, ако победя и какво бих отговорил, ако загубя. Не! Изобретателен съм! На секундата, в която ми се задава въпрос, аз съм готов да дам отговор. Трябва да дам отговор. Понякога този отговор е добър, понякога не е. И какво толкова! Да правим политически въпрос от един отговор? Я, стига глупости!”

Дали би помогнал отново на българския баскетбол?

Аз вярвам, че в България, вие имате по-добър потенциал за баскетбол, отколкото ние имаме в Израел. Но имате нужда от някой, който да ви хване за ръка и да ви напътства. Парите са проблем, но не вярвам, че са единствения проблем. Но генетично, българите са с по-добър потенциал от израелците, от израелските деца и подрастващи. Нацията ви просто е по-висока и по-подходяща за баскетбол от нашата. Но ви трябва някой, който да ви направлява. Да се започне с треньорите и с тяхното обучение. Да се обиколи цялата страна, да се обединят усилията. Много работа е това. Но Глушков знае, че съм до него, когато пожелае. Той знае, само трябва да каже. Ние сме добри приятели и винаги съм готов да помогна.

Какво още каза той, вижте да видите сами тук

Автор: Иван Боянов, bTV Спорт

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани