1.2 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияОт WNBA до магистър по „Национална сигурност и отбрана”

От WNBA до магистър по „Национална сигурност и отбрана”

На 36, Гергана Славчева завърши с отличие второто си висше образование и записа треньорска школа

Бяха времена, в които тя бе най-добрата ни баскетболистка, играеща зад граница. Името й и до днес стои изписано върху „Стената на славата” на университета на Флорида Интернешънъл Юнивърсити в Маями. Сега тя се връща там само, за да гостува на брат си.

В миналото Гергана Славчева бе кошмар за треньорите. И за тези, които трябваше да работят с нея и не знаеха какво да я правят, и за онези, които не мигваха нощем в мисли как да я спрат. Тя просто нямаше спиране. Разбиваха й главата, зашиваха я на пейката и тя пак се връщаше на терена.

Бинтована, с полузатворено око. На един крак, с отекъл глезен и коляно.

Не ми трябваш. Аз имам готова стартова петица, а ти не си играч, който ще се примири да стои на пейката.” С тези думи наставникът на славния Лос Анджелис Спаркс от женската НБА и бивша звезда на мъжкия тим на Лейкърс – Майкъл Купър преди години я дава под наем на Портланд. Годината е 2002-ра, а Гери току що е изтеглена под №30 в драфта.

Думи, които още отекват в главата на българката.

Година по-късно Славчева се мести във Финикс, а от там избира обратния път към Европа. WNBA не бе нейният свят, макар че й предричаха да се превърне в една от успешните европейки, получили признание в САЩ. 

Лицемерието на женския еквивалент на Лигата на извънземните, битките, решавани извън игрището, расизмът и преобладаващите баскетболистки с хомосексуална ориентация пречупват американската й мечта, но само, за да освободят място за сбъдване на детската й мечта – трансфер в Италия.

Преди няколко години Гергана се отдаде с цялото си сърце на най-великия трансфер, който една жена може да осъществи в живота си – този да влезе в ролята на…майка.

Всъщност, за нея никога не е имало невъзможни неща и неизвървени докрай пътища. Още от детството й всичко е въпрос на осъзнат избор. От мига, в който решава, че в сектора на скок височина й е скучно и последва брат си Слави в баскетболната зала. На 15 години Гери бе считана за най-талантливата ни състезателка в дисциплината на Стефка Костадинова и за наследничка на световната рекордьорка с личен рекорд при девойките от 170 см.

Тогава обаче зоркото око на легендата Гергина Скерлатова в Славия я забеляза и малко по-късно тя вече сновеше между двата коша, макар и трудно схващайки правилото за крачки. На 18 потегли с два огромни куфара за Америка. Е, на летището плака, но никога не се предаде докато не се дипломира като бакалавър по „Криминално право” във Флорида Интернешънъл. 

И така, пътят й не спира. Вчера бившата националка взе дипломата си за магистър по „Национална сигурност и отбрана”.

Днес, на 36, Славчева продължава да бъде full time mommy за своите две принцеси – Кайла и Леа – плод на любовта й с Венци Симеонов – един от най-добрите диагонали в италианския волейбол през първите 10 години на новото хилядолетие (Симеонов израства на Апенините и играе там повече от 20 години, в които веднъж печели Европейската Суперкупа с Кунео през 1996 г., два пъти Суперкупата на Италия през 1996 и 2002 г. отново с Кунео, веднъж Купата на CEV през 2006 г. с Пиаченца, олимпийски вицешампион с националния тим на адзурите от Атина 2004 и носител на Ордена за заслуги на италианската република). Заедно с грижите към момиченцата, Гергана умее да носи още няколко дини под една мишница – като тази на съвестен студент.

И ако си мислите, че магистратурата й във Военната академия в София е последното й академично начинание, жестоко се заблуждавате. Бившето крило на елитните клубове на Апенините Ла Специя, Виченца, Приоло, Пол Комензе, Парма, както и на френския Тарб (Гери има над 150 мача в елитната италианска Серия А, плюс повече от 100 в евротурнирите) вече преследва следващата си цел – да завърши с отличие прочутата треньорска школа по баскетбол в НСА.

А после? За после е рано да се каже. Животът на Гери винаги е бил днес и сега.

Автор: Влади Лазарова, bTV

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани