12.6 C
София
четвъртък, април 18, 2024
НачалоБългарияНина Николова: Бургас заслужава отново да има женски баскетбол

Нина Николова: Бургас заслужава отново да има женски баскетбол

Има прекрасни момичета, въпрос на време е да имаме отново професионален отбор, категорична е бившата баскетболистка на Нефтохимик

Черноморец и Нефтохимик 2010 избраха да се обединят, за да дадат нов шанс в баскетбола на всички деца от Бургас.

Женското направление в школата на “акулите” е поверено в ръцете на бившата баскетболистка на Нефтохимик и Академик София Нина Николова. Тя е възпитаничка на спортното училище “Юрий Гагарин” в града, където днес работи като преподавател. Николова завършва НСА, с треньорски профил. От 2017 г. притежава сертификат за треньор и от International Olympic Committee. Вече две десетилетия е треньор в школата на Нефтохимик. През годините работи с имена като Габриела Костова, Силвия Колева, Таня Енева, Росица Йовчева и Радостина Димитрова. През сезон 2016/2017 извежда малките надежди на бургаския клуб до сребро от републиканското първенство за минибаскетбол в Самоков.

BBALL.BG потърси Нина Николова, за да ни разкаже малко повече за себе си и новото предизвикателство. Ето и какво сподели тя:

– Къде започва пътя Ви в баскетбола?

– Започнах да играя баскетбол, когато бях на 10 и продължих до 23. В Нефтохимик се озовах, когато бях в осми клас, а по това време треньор ми беше легендарния Бойчо Брънзов. Когато ме приеха да следвам в НСА, облякох и екипа на Академик София.

– Кога стартирахте с треньорството?

– Преди 20 години, през 2000 г. в Нефтохимик. През 2010 г. имам едно трето място с кадетките, сред които бяха състезателки като Габи Костова, Силвия Колева, която сега ще ми бъде колежка в Черноморец. Габи Костова е една от най-изявените ни баскетболистки, които са започнали да играят под мое ръководство в Бургас.

– Освен Силвия Колева, ще има ли друг, на който ще разчитате в Черноморец?

– Да, ще има още едно момиче, което също бе при мен в школата, както и в женския отбор, докато имахме такъв, при Петко Маринов. Казва се Кристиана Върбанова, която тази година завърши спортното училище в Бургас. Сега е първа година студентка във Велико Търново, специалност “Спортна педагогика”. Тя има международно призната диплома за помощник-треньор, издадена при завършване на Спортно училище след успешно положена матура по баскетбол.

– Как се стигна до обединението на Черноморец и Нефтохимик 2010?

– Аз от миналата година работя сама. След като приключи женският отбор, остана да функционира само школата. След двугодишно самостоятелно съществуване на школата обаче всички виждаме, че е много трудно да продължим по същия начин. Децата просто нямат мотивация да продължат напред. Рано или късно, стигат до една възраст, в която казват – “Ние защо да тренираме, като няма къде да играем, когато пораснем?!”. Всъщност, това обединение дойде някак естествено. Преди няколко години Гергана Брънзова се върна в Бургас и искаше да ни обедини всички клубове. Оттам нататък нещата продължиха с преговори.

С Христо Николов се познаваме отдавна. Именно той предложи да се обединят не два, а три клуба с Делфин, където все още се водят преговори. Ние работим заедно и тренираме заедно. Тренираме в една зала. Колегата Петко Янков също е от спортно училище с момчета, аз съм с момичета. Децата са заедно всеки ден. Така, че нищо не се е променило.

– Каква е ситуацията с баскетбола при момичетата в Бургас?

– Децата са много мотивирани и готини. Искат да тренират, но идва един момент, в който им предстои кандидатстване в гимназия и при момичетата по-скоро на този етап образованието взема връх. Надявам се с това обединение, освен мъжки отбор, след няколко години в Бургас да имаме и женски. Вярвам, че това е възможно, макар да съм наясно, че преди да се случи ни очаква страшно много работа, търпение и упоритост. Вярвам обаче, че в случая сме обединили усилия все хора, които не се притесняваме от труд и никой от нас няма да щади усилията и знанията си в името на развитието на тези момчета и момичета.

– Можем ли да очакваме Бургас да се завърне на картата на женския баскетбол, който изпитва сериозни проблеми през последните години?

– Липсата на чужденки в женското първенство изигра сериозна роля. Това е ясно на всички. Тази година обаче тази забрана падна, което значи, че от този сезон Берое и Монтана ще имат чуждестранни баскетболистки. Искрено се надявам с това решение на федерацията, да има отбор до 18 г. и 20 г., ако го оставят, след година или две, може да имаме 20-годишни момичета. Ако успеем да ги задържим и направим отбор, който може да играе на някакво по-ниско ниво, не непременно в елита, може и да се случат нещата при нас. Може би и другите центрове, които се закриха, в Хасково, в Русе и във Варна също ще направят по един такъв отбор на такова ниво, за да се съживи малко този женски баскетбол у нас. Имаме прекрасни деца и е наша отговорност да им покажем не само по кой път е правилно да вървят, но и да дадем всичко от себе си този път наистина да го има, да не им прерязваме клоните. Напротив, да им помагаме да сбъдват мечтите си, а това е дълг на нас, възрастните, на техните учители и треньори. Точно това е и нашата основна задача в Бургас. Благодарение на това обединение, на безрезервната подкрепа, която срещаме от страна на хората, които ни помагат финансово, децата на град Бургас получават нов смисъл и ново бъдеще в баскетбола.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани