5.6 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоОще от светаНА ТОЗИ ДЕН: Преди 56 години се ражда легендата Дражен Петрович (видео)

НА ТОЗИ ДЕН: Преди 56 години се ражда легендата Дражен Петрович (видео)

Пътят на Моцарт на баскетбола на този свят обаче продължава едва 28 години

На този ден през 1964 г. в Шибеник, Хърватия се ражда една от легендите на световния баскетбол Дражен Петрович. За съжаление пътят на Моцарт на играта е прекъснат на 7 юни 1993 г. след катастрофа в Германия. Тогава той остава завинаги на 28 години.

Малко преди това Петрович изиграва последния си мач за националния отбор на Хърватия срещу Словения в квалификации за европейско първенство. Тимът му се завръща от Полша със самолет, но Дражен потегля с кола с приятелката си Клара, която е зад волана. Заради лоша видимост обаче жената не успява да овладее превозното средство и се блъска в камион със 160 км в час. Това разкрива един от полицаите, пристигнал първи на мястото на инцидента на магистралата, в близост до Инголщат.

Резултатът от сблъсъка е фатален. Дражен не успява да оцелее. В колата е и турската баскетболистка Хилал Едебал, като и двете с Клара се възстановяват от травмите си.

Легендата Дражен Петрович преминава през отбори като Шибеник, Цибона и Реал Мадрид на Стария континент, както и през Портланд и Бруклин в НБА. Със селекцията на бивша Югославия триумфира на световното първенство в Аржентина през 1990 г., допълнено от третото място от Мондиала в Испания през 1986 г. Има още злато от европейското през 1989 г., както и сребро от Олимпийските игри през 1984 г. в Лос Анджелис и второ място от Игрите в Сеул през 1988 г. С националния отбор на Хърватия пък играе финал на Олимпиадата в Барселона през 1992 г.

Дражен Петрович ще бъде запомнен и с това, че вкара 112 точки в един мач. Посмъртно е приет в Залата на славата в Спрингфийлд, щата Масачузетс. В Олимпийския парк в Лозана пък има паметник в негова чест.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани