24.8 C
София
вторник, април 16, 2024
НачалоБългари в чужбинаМартин Ангелов: Мога да правя повече неща на паркета, освен да стрелям

Мартин Ангелов: Мога да правя повече неща на паркета, освен да стрелям

През целия ми живот съм бил плеймейкър, признава един от големите таланти на българския баскетбол

Медиите в САЩ отново обърнаха внимание на Мартин Ангелов. Един от най-талантливите български млади баскетболисти зад граница започна своя последен сезон с екипа на Wildwood Catholic в Кейп Атлантик Лигата. Пред „Атлантик Сити Прес“ бившият възпитаник на БУБА Баскет разказа подробно за своя живот отвъд океана, за своите планове след гимназията, за развитието на своята игра и за операцията, която претърпя през октомври.

Баскетболът беше моят начин да си създам нови приятели, откакто пристигнах в Америка. Добър съм в този спорт. След като влязох в местните отбори, повечето хора започнаха да ме забелязват. Повече деца започнаха да си комуникират с мен. Това ускори моя преход тук. Чрез баскетбола намирах нещо общо с останалите деца.

Българинът е един от най-добрите играчи в Атлантик Лигата. Той започна своята кариера в Lower Cape May преди да премине в Wildwood Catholic по средата на своя втори сезон. Ангелов може да се похвали с 233 отбелязани стрелби от тройката и повече от 1000 точки на гимназиално ниво. Спечели титлата в целия регион миналата година и бе определен за MVP на финала. За съжаление тимът му не успя да продължи рейда си, тъй като сезонът бе прекратен заради коронавируса.

Гардът вече играе, не е напълно възстановен, но върви нагоре след тежка контузия. 18-годишният талант беше пред опасността да пропусне настоящия сезон. По средата на септември той получи фрактура на „Джоунс“ в левия крак и в началото на октомври претърпя операция. Едва наскоро получи позволение от лекарите да се завърне в игра, въпреки че за такъв вид контузия дори НБА звезди са почивали и за по-дълъг период. Заради абсолютно същата фрактура на Джоунс звездата на Филаделфия 76-ърс Бен Симънс пропуска целия си сезон като новобранец в лигата на извънземните – НБА.

Плеймейкърът израства в София, България. Негови родители са Валентин Ангелов и Боянка Иванова. Неговата сестра – Симона в момента играе първия си сезон в Wildwood Catholic. Валентин се е състезавал професионално в България и по този начин е предал страстта за играта на своя син.

За момента, в който заобича играта баскетбол

Баща ми достига професионално ниво в моята родина. Той е същият като мен и обича играта. Знам, че е бил доста добър, не съм гледал негови видеоклипове. Когато съм се родил, моят баща е бил мениджър на един от най-добрите тимове в България (б.а. – Лукойл Академик) по това време. Той е този, който ме водеше навсякъде, където ходеше. Винаги беше част от играта. Винаги ми е харесвало да прекарвам време в залата. Когато бях на 5 години, тренирах официално за първи път в моя тим – БУБА баскетбол“, споделя плеймейкърът.

За прехода си от България в САЩ

Говорех много малко английски, когато заживях в Кейп Мей. Знаех няколко думи и как да създам обикновен разговор, но не и повече. Не знаех как да се справям в училище, първите няколко месеца бяха доста трудни. Бях свикнал да живея в друг град. Моят начин на живот беше различен в сравнение с този в Кейп Мей. През зимата бях малко изолиран, което беше странно за мен. Това беше предизвикателство, но когато се върна назад, се чувствам добре от факта, че успях да го преодолея. Вече свикнах да се променям, нищо не може да ме шокира.

За завръщането си от контузията, наречена още счупване по Джоунс

Беше много трудно да се върна от контузията, която имах. Бях гипс за доста време, както и в ортопедичен ботуш. Почти четири месеца не можех да правя нищо. Все още съм в процес, в който кракът си връща своята сила и свиквам отново да се състезавам. Трудно е психически и физически, но се справям. Обичам тази игра, тя е всичко за мен. Давам най-доброто от себе си.

За това как описва играта си

Хората не осъзнават, че мога да правя повече неща на паркета, освен да стрелям. Стрелбата беше нещото, заради което се отличавах в първата ми състезателна година, но чувствам, че с напредване на времето хората забелязват, че мога да правя повече неща. Мога да дриблирам добре, да подавам и да чета играта. През целия ми живот съм бил плеймейкър“, допълни 186-сантиметровият баскетболист.

За плановете занапред

Няколко колежа вече се свързаха и се интересуват сериозно от мен. Искат да ме видят в игра, защото не успях да покажа на какво съм способен през пролетта и лятото заради пандемията от коронавирус. Надявам се, че мога да получа стипендия от университет в първа дивизия. Ако това не се случи, съм отворен за възможността да бъда част от подготвително училище или колеж от втора дивизия. Ще видим какво ще се случи“, завърши Ангелов.

Накрая блиц с Мартин Ангелов: 

– Гледа ли Last Dance с Майкъл Джордън?

Разбира се. Харесвам Майкъл Джордън. Той беше победител, не позволяваше тимът му да губи.

– Любим шампионат?

Евролигата. 

– Твоят любим предмет в Wildwood Catholic?

Математиката. Обичам математиката.

– Любима храна, когато излезеш на ресторант?

Хубава пържола. 

– Любима песен, която да те подгрява преди мач?

– “Hypnotize” на Notorius B.I.G.

ПрезGoogle
ИзточникSuperbasket.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани