13.8 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоЕвропаЛегендата Василис Спанулис спира с професионалния баскетбол (видео)

Легендата Василис Спанулис спира с професионалния баскетбол (видео)

Капитанът на Олимпиакос обяви решението си с емоционален пост в социалните мрежи

След Фелипе Рейес още един от големите в европейския баскетбол взе решение да сложи край на забележителната си спортна кариера. Съотборникът на Александър Везенков Василис Спанулис обяви, че ще се отдаде на заслужена почивка след 11 сезона в своя любим Олимпиакос. Това се случи чрез социалната мрежа Instagram.

Баскетболът ми даде уникално пътешествие, изпълнено с интензивни моменти и страхотни емоции. Той ми даде всичко и аз му дадох всичко. Олимпиакос преобърна съдбата ми и бе най-красивото пристанище за мен. Тръгвам си горд от това, което бе завоювано, но също така и със загубеното след тежка битка. Преди всичко си тръгвам изпълнен с гордост, защото съм изживял повече, отколкото съм си мечтал.

От сърце искам да благодаря на всички, които бяха до мен през всичките тези години, на президентите, треньорите, съотборниците и противниците, но преди всичко искам да благодаря на феновете за тяхната любов. Именно тази любов ми даде сили да се опитвам повече всеки ден и тази любов ще бъде моят водач завинаги.

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОТ ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ! ВАСИЛИС СПАНУЛИС, ДЕТЕТО, КОЕТО Е МЕЧТАЛО ДА ИГРАЕ БАСКЕТБОЛ…„, се казва в обръщението на Василис Спанулис.

Роден е на 7 август 1982 г. Висок е 193 см. Преминава през тимовете на Химнастик, Маруси, Панатинайкос, Хюстън Рокетс в НБА, както и през Олимпиакос. На сметката си има общо 22 сезона в професиолналния баскетбол.

Реализатор №1 в Евролигата за всички времена с общо 4455 точки. Лидер по асистенции във вечната ранглиста с общо 1607 завършващи подавания. Най-полезен за всички времена в турнира на богатите. Най-добър стрелец в гръцкия елит с общо 5500 точки. Най-добър подавач в историята на първенството на южната ни съседка с общо 2167 асистенции.

Във визитката си Василис Спанулис има 3 трофея в Евролигата (2009, 2012, 2013 г.),  Междуконтиненталната купа от 2013 г., както и 7 шампионски титли и 4 Купи на Гърция. MVP в Евролигата през 2013 г. Най-полезен играч на финалите в същия турнир през 2009, 2012 и 2013 г., като преди осем години става и реализатор №1 на финалите. Има 8 Избора в Идеалния отбор на Евролигата. Двукратен носител на приза Най-добър играч в Европа. Най-добър баскетболист на Балканите през 2009 г. Включен е в Идеалния отбор на десетилетието на Евролигата през 2020 г.

В колекцията си има още три награди за MVP на сезона в Гърция, както и 3 статуетки за Най-полезен играч на финалите в местния шампионат. 10 пъти е част от Първия отбор на гръцкия елит. Има 10 участия в Мача на звездите в Гърция. Най-добър млад играч на първенството в родината си през 2003 г. и Най-прогресиращ състезател през 2004 г. Най-полулярен играч на Гърция през 2015 и 2017 г. Най-добър стрелец на финалите в турнира за Купата през 2018 г. 5 сезона завършва като лидер по асистенции в гръцкото първенство. 9-кратен носител на трофея от турнира „Акрополис“ и два пъти MVP в него. Избор №50 във втория кръг на драфта в НБА на Далас през 2004 г.

На национално ниво Василис Спанулис има сребро от световното през 2006 г. в Япония, злато от европейското през 2005 г. в Сърбия и Черна гора, бронз от Евробаскет 2009 в Полша, както и злато от европейско за младежи до 20 г. в Литва през 2002 г. и бронз от шампионата на Стария континент при юношите до 18 г. в Хърватия през 2000 г.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

4 КОМЕНТАРИ

  1. […] Националът на България Дий Бост се присъедини към многобройните поздравления към легендата Василис Спанулис. Гардът на френския Монако използва социалната мрежа Тwitter, за да отдаде заслуженото на 3-кратния носител на трофея в Евролигата, който обяви, ч… […]

  2. […] Националът на България Дий Бост се присъедини към многобройните поздравления към легендата Василис Спанулис. Гардът на френския Монако използва социалните мрежи, за да отдаде заслуженото на 3-кратния носител на трофея в Евролигата, който обяви, ч… […]

  3. […] Националът на България Дий Бост се присъедини към многобройните поздравления за легендата Василис Спанулис. Гардът на френския Монако използва социалните мрежи, за да отдаде заслуженото на 3-кратния носител на трофея в Евролигата, който обяви, ч… […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани