10.6 C
София
четвъртък, април 18, 2024
НачалоБългарияКъсата памет на българския баскетбол

Късата памет на българския баскетбол

Кой знае още колко бомби със закъснител тиктакат в Наредбата и във всички нормативни документи

1 април 2018 г. Ден на шегата. 

Балкан пусна петима чужденци на игрището срещу Академик Бултекс 99. В крайна сметка би с 86:76.

2 април 2018 г. В Балкан не им е до шеги.

Комисията по контестации се произнесе: служебна загуба след установено фактическо нарушение на Правилника, който задружно бе приет от Управителния съвет на федерацията през есента.

5 април 2018 г. Вече на никого не му е смешно.

Балкан свика пресконференция и обяви, че ще обжалва. Доколко навременна и морална е реакцията на “зелените”, не смеем да гадаем. Но фактите говорят – поне е основателна.

Заветният чл. 74, който гласи:

по време на игра, на терена трябва да има минимум 1 състезател, който има право да играе за Националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация…“

бе разтълкуван от президента на Балкан Михаил Михайлов като неналагащ с нищо изискването за минимум един играч със съответния статут да се отнася за всеки от отборите по отделно.

А баскетболът е игра за достойни хора, или поне все още ни не иска да вярваме, че е така.

Иначе, въпросите крещят да бъдат зададени и то не към Балкан.

  1. Кой написа текста към Наредбата? 
  2. Защо повече от шест месеца никой от властимащите в централата не забеляза неточната формулировка на чл. 74?
  3. Кой гласува “за” и “против” текст, който крие “подводни камъни”?
  4. Преди или след гласуването му бе формулирана промяната на предходния правилник? 
  5. Ако отговорът на предходния ми въпрос е “След”, кои от Вас, господа членове на Управителния съвет, приеха поправката без да са видели конкретната й формулировка? 
  6. Докога така?!

Поправката в член 74 е приета на 17 септември на УС на федерацията. „За” служебна загуба при петима чужденци на терена по едно и също време гласуват осем (ОСЕМ!!!) от деветте клуба в НБЛ. И Балкан е един от тях…

И слeд като веднъж си вдигнал ръката си в знак на съгласие, няма как плачът ти половин година по-късно да не звучи смешно. На Балкан и тук паметта изглежда къса. Да не говорим, че Балкан е единственият клуб в НБЛ, който ползва услугите точно на петима чужденци този сезон.

Колкото до липсата на здрава мисъл и старание, престъпното недоглеждане и безхаберното приемане на закони за управлението на спорт, който у нас винаги е имал претенциите, че се управлява от интелигентни, образовани и съвестни личности…

НЕ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ.

А от опит ни се струва и че няма да е за последен.

Кой знае още колко бомби със закъснител тиктакат в Наредбата и във всички нормативни документи на федерацията и на лигата. Ще разберем само, когато някой отново се опитва да излезе по-праведен от папата.

Като например един печално известен президент, на когото на хартия му се иска да управлява клуб от НБА, но обувките му реално газят българска кал, и който преди време ехидно обясни, че след като нещо не му е забранено, то значи му е разрешено.

Между другото, ставаше въпрос за едни отказани журналистически акредитации. Прецедент, неразрешен като казус и до днес, а убедени сме, че ако и ние заровим нос в Наредбата на НБЛ, то и досега няма да намерим точка, точица, или член, защитаващ правата на медиите, на които никой по света, никъде и по никакъв повод няма право да отказва достъп – суверенно право на упражняване на труд, защитено в миналия век от хартата на Международния олимпийски комитет.

P.S. Светли празници, дами и господа! Великден е. Да бъдем смирени. И да не ни е чак толкова къса паметта.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани