12.7 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоБългарияКоцето от Делфин взе скалпа на Барселона, но се готви да го...

Коцето от Делфин взе скалпа на Барселона, но се готви да го направи пак (ВИДЕО)

14-годишното дете-чудо от Бургас води Реал към титлата при 14-годишните в Испания

Помните ли Константин Костадинов? Трудолюбивото като пчеличка, тихо и скромно дете-чудо от баскетболната школа на бургаския Делфин? За по-малко от година в Реал Мадрид няма скаут в Европа, който да не знае името му и няма треньор в Испания, който да не следи под лупа изявите му.

През февруари Коцето влезе в историята като първият българин, вдигнал Купата на краля, макар и в раздел минибаскетбол. След 25 точки във финала срещу Уникаха Малага призът за MVP накрая бе в неговите ръце.

Но Коцето, който вече минава ръст от 2 метра, не спира да мечтае. В момента отново е под пара. Представи се шеметно в зоналния турнир на своята възрастова група като изкова три победи за „кралете” срещу Естудиантес (104:86), Фуенлабрада (86:53и Торелодонес (79:63). В тези двубои той избухна с общо 48 точки и 28 борби, а 14-годишните оси от „Белия балет” се изстреляха към финалите в Камбадос и Виланова.

Вдъхновен от присъствието в залата в Галисия на първия си треньор в Делфин – Петко Янков, талантът блесна толкова ярко, че заслепи връстниците си от гранда Барселона. Коцето се оказа голям залък за преглъщане от каталунците, които се бориха мъжки, но преклониха глави пред играта му – 85:74 краен резултат в полза на Реал. Костадинов отнесе Барса с 15 точки (7/10 за 2 точки, 1/1 от линията за изпълнение на наказателни удари) и 5 борби за 19 минути.

Коцето, или както го наричат тук Костас, играе превъзходно. Пълна концентрация, невероятна комуникация с треньора и със съотборниците, пълно раздаване. Изпитах огромно удовлетворение и гордост”, коментира специалистът, който едва крие пълнението си докато гледа колко е израснал Костадинов през последните месеци от преминаването си в Мадрид.

Последва триумф над Пилагос със 75:44– 7 точки (3/6 за 2 точки, 1/2 от линията за изпълнение на наказателни удари), 7 борби и 2 асистенции за 17 минути и още един срещу Уникаха с 68:56 – 21 точки (8/12 за 2 точки, 5/6 от линията за изпълнение на наказателни ударии 7 борби за 26 минути.

Тези три победи поставиха българчето и съотборниците му на първо място в Група А и им вдъхнаха самочувствие преди плейофите. Там походът на „Белия балет” продължи.

1/8-финалът срещу Ел Пало…

Отново убедителен Коце! Малките „крале” от Мадрид унищожиха конкуренцията със 100:50 след пореден български рецитал от 23 точки (6/11 за 2 точки, 1/3 от тройката, 8/8 от линията за изпълнение на наказателни удари), 8 борби и 2 асистенции за 20 минути. Тези 23 точки превърнаха бургазлията в топреализатор на двубоя.

1/4-финалът срещу Севиля…

Нашето момче взе още един голям скалп като изведе Реал до разгромна победа с 99:61 след нов гросмайсторски мач: дабъл-дабъл от 16 точки (5/9 за 2 точки, 2/3 от тройката), 11 борби и 2 асистенции за 22 минути.

1/2-финалът срещу Барселона…

Той предстои. Костадинов пък е твърдо решен за втори път в рамките на последната седмица да разплаче каталунците. Ако успее, неговият Реал ще бъде на победа от титлата, а мечтата на „делфинчето” от Бургас за златен дубъл през сезона – само на ръка разстояние от реалността!

P.S. Смело напред, Коце! Съдбата обича смелите! Няма труд, който да не се отплаща. Чакаме титлата, а след нея много други.
 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани