4.8 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоЕвропаИсторическо! Българин за първи път на Финална четворка в Евролигата (видео)

Историческо! Българин за първи път на Финална четворка в Евролигата (видео)

Александър Везенков и компания върнаха Олимпиакос сред най-добрите на Стария континент след 5-годишна пауза

КАКВО СЕ СЛУЧИ: Паметен миг за родния баскетбол – българин ще играе на Финалната четворка в Евролигата!

Пред погледите на шампиони в НБА и на Стария континент като Кевин Дюрант и Василис Спанулис, както и пред препълнените трибуни в Двореца на мира и дружбата в Пирея Александър Везенков и неговият Олимпиакос взеха последния билет за финалите в Белград от 19 до 21 май. Това стана факт, след като крилото и съотборниците му отстраниха от пътя си Монако след 3-2 победи в 1/4-финалната плейофна серия. В решителния пети мач Везенков и компания биха у дома с 94:88.

НАЙ-ДОБРИ: 206-сантиметровото крило остави на сметката на Олимпиакос в срещата 9 точки, 7 борби и 1 асистенция за 36 минути на паркета като титуляр. При стрелбата си Александър Везенков бе 1/2 от средно разстояние, 2/5 от тройката и 1/1 от линията за изпълнение на наказателни удари.

От неговите колеги Шакил МакКисик вкара 18 точки. Томас Уолкъп добави 17. Тайлър Дорси се отчете с 16 точки. Костас Слукас приключи с 15, 5 борби и 5 асистенции.

Майк Джеймс бе най-добър за Монако с 24 точки и 10 асистенции. Якуба Куатара финишира с 15. Парис Лий остана с 14 точки.

РАЗВИТИЕТО: 7 минути преди края резултатът бе равен – 75:75 и нищо не бе ясно. Последваха няколко смени на водачеството преди Мустафа Фал и Костас Слукас да изведат Олимпиакос напред с 89:83. Майк Джеймс не трепна зад дъгата за 86:89, а от другата страна отново Слукас не сбърка за 86:91. Уил Томас даде надежда на гостите след 88:91 1.40 мин. преди края. Тройка на Тайлър Дорси сложи точка на спора, а секунди преди края феновете нахлуха на паркета, а залата бе огласяна от бомбички.

И ОЩЕ: „Червено-белите“ сложиха край на 5-годишна суша без участие на Финална четворка в Евролигата. За последно Олимпиакос се изявява в решителните последни мачове в турнира на богатите през 2017 г. Тогава в Истанбул гръцкият гранд губи на финала от Фенербахче с 64:80.

КАКВО ПРЕДСТОИ: В първия ден, на полуфиналите в Евролигата на 19 май Олимпиакос и Александър Везенков ще спорят с Анадолу Ефес. 

СТАТИСТИКА ОТ ОЛИМПИАКОС – МОНАКО

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

6 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани