18.8 C
София
сряда, април 24, 2024
НачалоБългарияИван Гавалюгов за наказанието на Балкан: Лишаване от публика и финансова санкция...

Иван Гавалюгов за наказанието на Балкан: Лишаване от публика и финансова санкция са неприложими (видео)

Искам от името на цялата баскетболна общественост да поднеса извинения на съдийската тройка за абсолютно недопустимия инцидент, допълва кметът на Ботевград

От лагера на Балкан изразиха сериозни претенции към потвърденото от Арбитражната комисия към БФБ решение за наказанието си от два домакински двубоя без публика. Това се случи по време на днешната пресконференция в „Арена Ботевград“.

Балкан остава без публика за два домакински мача в НБЛ

Силно съм съпричастен към всичко, което се случва в българския баскетбол и по-специално в ботевградския. Балкан е длъжен да даде тази пресконференция и да внесе повече яснота по казусите по съвсем коректен и аргументиран начин. Обръщам внимание, че казусите не просто са решение на Арбитражната комисия относно със случая на играч на Левски, а и решението на комисията да не уважи жалбата на Балкан относно инцидента, който се случи в нашата зала по време на втория мач“, заяви кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

Имах възможност да се запозная с всички подробности. Първо, искам от името на цялата баскетболна общественост да поднеса извинения на съдийската тройка за абсолютно недопустимия инцидент и в разрез с нашите разбирания за феърплей и коректно отношение в баскетбола. Случват се такива инциденти, затова държа да отбележа, че не отричам, че това нещо не се е случило, макар да разбрахме постфактум. Много хора не разбраха какво се е случило. Имаме вътрешно разследване, видеозапис от охранителните камери на залата и това ни даде аргумент, виждайки наложеното от Дисциплинарната комисия и впоследствие препотвърдено от арбитража, да изразим нашето несъгласие с това решение и наказанието. Инцидентът е с физическо посегателство от служебно ангажирано за провеждането на спортно мероприятие лице спрямо един от реферите на втория мач между Балкан и Левски. Наказанието, описано в доклада на дежурния делегат, касае физическа саморазправа от страна на зрител, присъстващ на мача с един от тримата съдии. Обективната обстановка и фактите говорят за нещо друго. Да, инцидентът е безспорен, съприкосновението е категорично, предоставили сме видеозапис, но малката подробност е в това, че той не е зрител, а служебно лице, което е служител на Общинско предприятие „Балкан“. Назначено е със заповед да контролира достъпа в служебната зона и служебния вход на „Арена Ботевград“. Това е лице, което изпълнява своите служебни задължения. Всички спортни бази се управляват от ОП „Балкан“, включително и „Арена Ботевград“. Именно това длъжностно лице, което е било ангажирано да контролира достъпа до служебната зона, в която няма фенове, в която на полувремето се е случил инцидентът, е извършило въпросното посегателство. В никакъв случай това не може да бъде третирано като зрител. Тук може би има пропуск на Дисциплинарната комисия, тъй като това може би е прецедент, поне в нашата зала със сигурност. Там не са третирани случаи, в които такъв тип инцидент бива санкциониран. Тоест инцидент, възникнал със служебно ангажирано с провеждането на мероприятието лице“, допълва градоначалникът.

В правилника са поменати случаи за саморазправа от страна на зрител, саморазправа от страна на длъжностно лице от съответния баскетболен клуб, участник в двубой. Изчерпателно са изредени състезатели, треньори, масажисти, физиотерапевти, лекари, членове на Управителния съвет. Всичките лица са част от съответния БК, а в случая не става въпрос за длъжностно лице, което е част от БК, а лице, което е изпълнявало служебните си задължения по отношения на провеждането и организацията на спортното мероприятие. Такива са касиерът, хигиенистът и охранителите. Ние не възприемаме и много ясно сме го отразили в нашата жалба, че наложеното наказание, което е за саморазправа от страна на зрител, е релевантно към извършеното нарушение и фактите около него. Няма как това лице да бъде третирано като зрител и това са единствените ни мотиви. Респективно наказанието лишаване от публика и финансова санкция са неприложими, тъй като това не е зрител. Никой не е очаквал, че едно служебно ангажирано лице може да си позволи такова своеволие. Вероятно затова този правилник не третира такъв тип проява“, добави той.

„Пак казвам, не оправдавам по никакъв начин тази проява и лицето ще си понесе съответните санкции, като част от тях вече ги е понесло, но не считаме, че нарушението има отношение към наложеното наказание. Не беше разгледано по този начин от Aрбитража. Те просто с две изречения и много повърхностно, не искам да казвам тенденциозно, вярвам, че тези хора са безпристрастни, но са казали, че след като това лице не фигурира в списъка с длъжностните лица, предоставени на дежурния делегат, те директно го отнасят като зрител„, смята Иван Гавалюгов.

Това е абсолютно некоректно тълкуване. Аз съм изключително изумен от това простовато и повърхностно третиране на този инцидент. Това са ни сериозните претенции, тъй като най ни боли от лишаването на възможността зрителите да наблюдават домакинските двубои на Балкан. Финансовата санкция не е приятна, но е по-приемлива от това да ни лишат от публика в два домакински мача. Бихме го приели, ако бяха налични обстоятелствата, цитирани в съответния Дисциплинарно-административен правилник. Толкова по отношение на претенциите ни и несъгласието на Арбитража по казуса с жалбата на Балкан“, завърши той.

Цялата пресконференция на Балкан можете да видите тук

Иван Гавалюгов: Арбитражната комисия е превишила своите правомощия (видео)

Балкан се обръща към ФИБА по казуса с Левски (видео)

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани