9.7 C
София
вторник, април 23, 2024
НачалоЕвропа“Златните момчета” на израелския баскетбол

“Златните момчета” на израелския баскетбол

Израел отглежда дузина бъдещи звезди в играта под двата коша

Израел – държава, която официално съществува от 14-ти май 1948 г. – датата на своята жадувана независимост, прави чудеса в спорта в наши дни. И по-специално в баскетбола.
Пред погледа на около 1000 зрители в “Шарон Зисман мунисипал арена” в Рамат Ган, националите до 20-годишна възраст на Израел, сочени за “златните момчета” на играта под двата коша в родината си, победиха сборен холандски тим на “Академия Амстердам”, който бе пристигнал специално в Тел Авив за двубоя.
Това е може би 20-та поредна контрола, която селекцията на Ариел Алехми играе по пътя си към заветната цел – защита на европейската титла в Дивизия А, спечелена миналото лято в източногерманския град Кемниц. Любопитна подробност е, че това лято именно Израел е домакин на първенството на Стария континент в тази възрастова група. Домакинство, което коства на ръководството на местната федерация и в лицето на президента Шмуел Зисман повече от 5 милиона евро!
Израел е хегемон в най-важната възраст при подрастващите на мъжкия баскетбол в Европа! Как ви се струва тази новина? При наличието на сили като Сърбия, Хърватия, Испания, Русия и Франция, израелците постепенно се превърнаха в генерация, която диктува модата в този спорт. Заслугата спокойно можем да припишем на легендата Пини Гершон – трикратен европейски клубен шампион с Макаби Тел Авив, който вече трета година поред изпълнява функциите на главен мениджър на всички национални отбори в мъжкото направление в родината си.
В момента Израел разполага с Идеална петица, която след 1-2 години може да се намесва за разпределение на медалите на континента и в мъжкия баскетбол, колкото и сензационно да изглежда това за познавачите на играта и за медиите по цял свят!
И кои са те?
1. Дени Авдия (200 см, леко крило)
Авдия е роден на 3.01.2001 г. в Израел. Майка му е израелка, а баща му е добре познато име в баскетбола от близкото минало – Зуфер Авдия. Авдия-старши е роден в Прищина, но по-голямата част от кариерата си изкарва в Израел, носейки екипите на отбори като Рамат Хашарон, Ришон Лецион, Апоел Тел Авив. Пътят му обаче тръгва от емблематичния сръбски клуб Цървена звезда!
Дени е считан за един от най-големите таланти в световния баскетбол в момента. В Кемниц, където се състезава с 3 години по-големи от него, крилото стана най-добър реализатор на европейското, а след това и номер едно при 18-годишните!
Авдия-младши защитава цветовете на Макаби Тел Авив при мъжете, където по договор има гарантирани минимум по 15 минути на мач от вътрешното пътвенство! Срещу Академия Амстердам той вкара 30 точки, а следващата седмица ще го видим с екипа на мъжкия отбор на Израел срещу Сърбия в Белград в мач от европейските квалификации.

2. Йовел Зосман (200 см, гард)
Ето го и второто “златно момче” на 20-годишните европейски шампиони от Кемниц 2018, който вдъхва смели мечти на израелския баскетбол.
Роден на 12-ти май 1999 г., също като Авдия, е собственост на Макаби Тел Авив. И също като него, с железен договор за игрови минути (минимум 15 на мач) в мъжката лига. Зосман бе супергероя от Кемниц, където бе избран единодушно за MVP на турнира.
Големите надежди на местната федерация са, че това лято Израел отново ще доминира при 20-годишните, а името на Зосман няма да слиза от водещите заглавия в медиите.  Йовел стана и най-добрият млад играч в Израел за 2018-та, а въпреки, че още няма навършени 20, вече има спечелени 2 купи и 2 титли на страната.
3. Рациел Хаюн (191 см, гард)
Роден на 23-ти юли 2001 г., той все още няма навършено пълнолетие. Хаюн наниза срещу “Академия Амстердам” 15 точки и загатна, че независимост от по-крехката си възраст ще е сред водещите фигури това лято в държавния тим на Израел на домашното европейско първенство.
А иначе няма да се изненадате, ако ви съобщим, че Рациел носи екипа на… Макаби Тел Авив. Наскоро той избухна с 4 тройки от 4 опита в един мач и е въпрос на време да бъде извикан в мъжкия състав на “делфините”.
4. Амит Ахарони (190 см, плеймейкър)
Ето го и най-малкото богатство на Израел в младежкия баскетбол. Той е откритието на Пини Гершон. Гершон го избра да играе едва 14-годишен в държавния тим при 16-годишните на европейското в Подгорица преди 2 години, където Амит се превърна в абсолютен жокер на израелците, пронизвайки с тройка със сирената фаворита Хърватия.
Баскетболът обаче при Амит е въпрос на гени и кръвна връзка. Той е син на един от най-известните баскетболисти на Израел от близкото минало – 16 години стаж в местната първа лига и дългогодишен национал на Израел.
Именно Орен е селекционер на онзи тим в Подгорица, в който Амит попада 14-годишен. Орен обаче не избира сам сина си. Даже е против включването му. “Взимаш Амит и точка по въпроса”, отсича Гершон. Ахарони иска да подаде оставка, за да разсее слуховете, че е селектирал собственото си дете, но и оставката му е отхвърлена!
Днес Амит е истински динамит. Лидер, умен и агресивен плеймейкър, който ще радва израелската публика през юли в Тел Авив. Много силен стрелец от разстояние и подавач с брилянтен пас – също като баща си в неговата младост.

“Помня баща си като играч. Исках като порасна да приличам на него. Със същия хъс на терена”, признава Амит, който отдавна не е бебето на баскетболен Израел, нито протежето на Пини Гершон.

Автор: Влади Лазарова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани