9.2 C
София
събота, април 20, 2024
НачалоБългарияЗлатин Георгиев пред BBALL.BG: Искаме да се представим добре във ФИБА Къп

Златин Георгиев пред BBALL.BG: Искаме да се представим добре във ФИБА Къп

Много добре се разбираме в отбора, има хубава химия, споделя капитанът на Рилски спортист

Рилски спортист ще бъде един от представителите на България във ФИБА Къп през този сезон. Самоковци са домакини на един от “балоните” в първата групова фаза на турнира, а техни съперници ще бъдат австрийският Капфенберг и украинските Киев и Прометей.

По този повод BBALL.BG се свърза с капитана на Рилецо Златин Георгиев, който ни разказа за очакванията си за срещите на европейска сцена, както и за атмосферата в съблекалнята и за родния шампионат. Ето и какво сподели той:

– За първа година, след като Йордан Бозов се отказа, си капитан на Рилски спортист. Как приемаш тази отговорност?

– Приемам това нормално. Аз и преди съм бил капитан, когато Данчо беше контузен. Мисля, че е нещо нормално. Да, имам по-голяма отговорност към съотборниците и всичко останало, но мисля, че ще се справя.

– Как чужденците свикнаха толкова бързо с вас в Самоков?

– Те са много добри, първо като хора. Много добре се разбираме в отбора. Има хубава химия, което е най-важното и така много бързо се получават нещата и като игра, както и с останалото.

– Доста български играчи има в състава през този сезон, включително Деян Карамфилов, Павлин Иванов и Алекс Симеонов. Това, че се познавате от доста време допринася ли за тази химия?

– Разбира се, аз винаги съм казвал, че когато има повече български играчи, нещата се получават доста по-лесно и бързо. Не важи само за нашия отбор, а за всеки друг тим. Когато разчиташ повече на чужденци е доста по-трудно, защото те идват за по една година и след това си заминават. На следващата година трябва да се търсят нови, а трябва да са и качествени. Затова не се знае дали нещата ще се получат.

– Младите все повече се включват в мачовете, особено в цикъл от срещи през няколко дни. Помагат ли ви?

– Това е плюс, защото когато имаш повече срещи, всеки може да получи почивка. Много е важно да имаш поне по двама души на една позиция, защото имаш ротация и ти помага, както в тренировъчния процес, така и по време на мачовете. То е така навсякъде, във всички отбори трябва да има по двама играчи, които да могат да се заменят един друг.

– Серията ви от 12 поредни победи в първенството бе прекъсната. Добре ли е, че тази загуба дойде точно преди старта на европейското ви участие?

– Беше ясно, че тази серия все някога ще бъде спряна. 12 поредни победи е нещо, което не се е случвало на отбора, откакто аз съм тук поне. Балкан е добър тим, но мисля, че можехме да ги бием. Ние не играхме кой знае колко добре, но се случва и е хубаво, че се случи сега преди тези важни мачове. Дано ни помогне в бъдеще.

– Разузнахте ли вече съперниците си във ФИБА Къп?

– Ние се готвим първо за Капфенберг. Смятам, че добре сме ги разучили, гледахме и новото им попълнение. Добър отбор са, но мисля, че са преодолими. Надявам се да ги победим.

– Може ли Рилски спортист да се класира за втория етап в турнира?

– Надявам се. Досега не сме го правили. Играхме няколко пъти в този турнир и все малко не ни достигаше. Дано тази година успеем да го постигнем.

– Има ли напрежение върху вас, тъй като Рилски спортист е в ролята на домакин на този турнир?

– Не, не смятам. Когато си в “балон”, не мисля, че това има значение. Просто трябва да си изиграем трите мача и дано имаме късмет, за да се класираме.

– Това, че двубоите са в четири дни, може ли да окаже влияние?

– Това е най-тежкото. Три двубоя за четири дни, особено след тежък мач миналата събота, идва в повече, но това е ситуацията. Цикълът е сгъстен и трябва да се справяме. Пожелавам си да сме здрави и да се представим добре.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани