12.4 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоБългарияЕмил Стоилов: Целите ми са да си върна формата и да продължавам...

Емил Стоилов: Целите ми са да си върна формата и да продължавам да израствам

Искам някой ден да играя в НБА или Евролига, споделя българският национал

Българският баскетболист Емил Стоилов заяви, че иска да продължи да израства и да подобрява формата си в новия си отбор Менорка в Испания. Пред БТА 21-годишният Стоилов разказа защо се стигна до трансфера през февруари под наем от Естудиантес, с който все има договор до 2025 година. Менорка се състезава в т.нар. Леб Плата (трето ниво в испанския шампионат), а Естудиантес е в Леб Оро (втора дивизия).

Националът коментира, че за него е гордост да има възможността да представя родината си, но осъзнава и голямата отговорност, а за българския баскетбол казва, че му допадат усилията за популяризирането на баскетбола. За най-успешния български баскетболист в Европа Александър Везенков, центърът смята, че благодарение на него все повече скаути, агенти и треньори търсят бъдещи звезди измежду българските деца.

– Емо, как се чувстваш в новия си отбор Менорка? В момента сте сред лидерите в класирането, какви са целите на отбора за настоящия сезон?

– Чувствам се много по-добре, отколкото в началото на сезона. Тренировките са дълги и интензивни, но благодарение на това в момента съм в най-добрата си физическа форма. Отборът реално не е съвсем нов за мен, понеже с по-голямата част от момчетата и щаба сме заедно откакто пристигнах в Испания. Също така треньорът Хавиер Замора е човекът, който ме доведе в Естудиантес и е нещо като мой ментор.

Целите ни са да се борим за промоция в по-горната дивизия Леб Оро. Ако завършим първи, ще играем финал с първия от другата група на разменно гостуване и победителят получава директно промоция. Загубилият влиза на четвъртфинал в плейофите. В случай че завършим втори, съответно ще се борим през плейофите, където двата финалиста също се качват в горната дивизия.

– Разкажи малко повече как се стигна до раздялата с Естудиантес за тази година?

– Ами всъщност още през лятото имах намерения да отида някъде под наем, но от Естудиантес ми обещаваха, че тази година вече ситуацията ми ще е различна, че ще получавам много повече игрово време и ще бъда основен играч. В течение на времето това не се случи, както и предполагах, затова взехме решение с агента ми да отида в Менорка.

– Какво ти казаха от ръководството на Естудиантес, когато разговаряхте за трансфера си, говорихте ли за следващия сезон?

– За следващия сезон още е рано да се говори, тъй като зависи какво ще се случи с Естудиантес – дали ще спечелят промоцията за Лига Ендеса (първа дивизия) и дали ще се качим в Леб Оро с Менорка. Тъй като имам договор с Естудиантес, те имат думата като дойде време за взимане на решения.

– Вече доста време живееш в Испания, свикна ли с новия град и новата обстановка след преминаването в Менорка?

– Всяка смяна на местоположението изисква адаптация в началото. Около шест години живях в Мадрид и както знаете, това е огромен град с много хора и динамика. А Менорка е нещо съвсем различно – малък остров, много спокоен, докато не започне туристическият сезон. И двете места имат своите предимства и недостатъци, но тук доста ми харесва, така че бързо свикнах с обстановката.

– Какво според теб е нивото на дивизията, в която участвате и баскетбола, който се играе в Леб Плата?

– Нивото на лигата не е същото като в Леб Оро, но условията са перфектни за моята ситуация и развитие, понеже имам повече възможност за игра. От друга страна, конкуренцията е достатъчно голяма, за да продължавам да израствам. Менорка е от лидерите в първенството, с огромни амбиции да постига целите си и това е голям плюс за транзицията ми към основен играч, а не както досега по-второстепенен.

Важно е да отбележа, че не съм тук толкова заради самата лига, а по-скоро заради отбора и най-вече треньора. Хави Замора ме познава най-добре, вярва в мен и има желание да ми помогне да се развия като играч.

– Какви са твоите цели в личен план до края на сезона и през лятото?

– Целите ми са да си върна формата и да продължавам да израствам. На клубно ниво вече казах, че се борим за промоция в по-горната лига. За лятото планирам да наблегна много върху индивидуалното си развитие, понеже това ще бъде първото лято, което ще е по-свободно за мен. Досега винаги съм бил ангажиран с по няколко лагера и европейски първенства и не ми е оставало време за индивидуална подготовка.

– През лятото предстоят и нови мачове за националния отбор на България в предварителните квалификации за Евробаскет 2025. Не успяхме да спечелим групата си и да се класираме директно за квалификациите, какво попречи според теб?

– В последните квалификации загубихме един единствен мач и това ни коства излизането от групата. Следователно смятам, че това беше единствената ни грешка – подходихме несериозно в Португалия и съответно победителят беше този, с повечето желание. После естествено, всички се надяваха, че Сашо Везенков ще дойде и ще свърши цялата работа вместо нас. Обаче баскетболът почти винаги е справедлив и затова, въпреки невероятния мач в Ботевград и победата, само 3 точки ни разделиха от първото място.

– Какво значи за теб да играеш за националния отбор на България?

– Гордост, че имам възможността да представям родината си, благодарение на баскетбола. Но и отговорността е доста голяма.

– Интересуваш ли се от българското първенство? Следиш ли какво се случва в България?

– Не кой знае колко задълбочено, но следя, да. Има някои неща в последно време, които се правят и които много ми харесват. Най-вече усилията за популяризирането на баскетбола. Актуалният пример е това, че отново „Арена София“ се използва за баскетболно събитие и събра толкова много хора за финала на Купата.

– В България се вълнуваме от изявите на Александър Везенков с Олимпиакос, ти следиш ли Евролигата? Имаш ли фаворит? Какво според теб носи на България тази популярност на Везенков в Европа и силното му представяне?

– Следя го, разбира се, както и целият баскетболен свят. Не мисля, че има нужда да го коментирам, тъй като всички виждат невероятното му развитие и ниво, на което играе. Гледам главно Олимпиакос, Партизан и испанските отбори. Олимпиакос и Партизан са фаворитите ми заради Везенков и защото много харесвам Желко Обрадович.

Везенков допринася най-вече за името на България и това, че благодарение на него все повече скаути, агенти и треньори търсят бъдещи звезди измежду българските деца.

– Какво могат да научат по-младите български баскетболисти от играчи като него? Ти мечтаеш ли да играеш в отбор от Евролигата или НБА?

– От него може да се учи абсолютно всеки, защото всичко, което е той като играч, е благодарение на страшно много работа и упоритост. Има играчи, които доминират заради атлетизма и физиката си, други пък са страшно талантливи, докато той разчита на малки детайли, баскетболен ум и страхотна стрелба. Все неща, които могат да се тренират и зависят изцяло от всеки баскетболист индивидуално.

Що се отнася до мечтите ми, както всеки друг баскетболист, искам някой ден да играя в НБА или Евролига. За да бъде това възможно, трябва да съм здрав и да се трудя непрестанно, също както Сашо Везенков.

– Според теб, за какво трябва да е подготвен един български баскетболист в чужбина? Какво е най-трудното според теб и как гледат в Испания на чужденците?

– Ами трябва да са подготвени за много по-високата скорост, на която се играе, на по-физическия и в същото време тактически баскетбол. В Испания баскетболът постоянно се развива, мъжкото първенство е най-доброто в Европа и треньорите са на много високо ниво. Естествено, испанците се ценят най-много. Както във всяка местна лига, на първо място са местните играчи. Но извън това, няма значение кой си и откъде си, важното е да обичаш баскетбола и да имаш желание да се трудиш.

ПрезGoogle
ИзточникBta.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани