12.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоЕВРОБАСКЕТ 2022ЕВРОБАСКЕТ 2022: Полша детронира Словения и е на полуфинал (ВИДЕО)

ЕВРОБАСКЕТ 2022: Полша детронира Словения и е на полуфинал (ВИДЕО)

Героят на вечерта за "орлите" се казва Матеуш Понитка, който оформи трипъл-дабъл и влезе в историята

КАКВО СЕ СЛУЧИ: Европа ще има нов шампион! Това стана факт, след като Полша изхвърли Словения от турнира, побеждавайки го с 90:87 в последния 1/4-финал в Берлин. За първи път от 1971 г. „орлите“ намират място в Топ 4 на Стария континент.

И ОЩЕ: За сравнение, преди пет години поляците финишираха 18-ти на европейското във Финландия, Израел, Румъния и Турция. Най-доброто им класиране на такъв форум пък от 1963 г., когато достигат до сребро на домашната си надпревара.

НАЙ-ДОБРИ: Матеуш Понитка се превърна в героя на вечерта за Полша. Новото попълнение на италианския Реджо Емилия стана четвъртият баскетболист в историята на еврофиналите с трипъл-дабъл след Стоян Вранкович (1993 г.), Тони Кукоч (1995 г.) и Андрей Мандаке (2017 г.). На сметката на своя тим крилото остави 26 точки, 16 борби и 10 асистенции, като бе автор и на 5 от 13-те му тройки в срещата.

От неговите съотборници Ей Джей Слоутър и Михал Соколовски вкараха по 16, като първият грабна и 6 борби. Ярослав Живковски се отчете с 14 точки. Александър Балчеровски завърши с 11.

Влатко Чанчар бе най-резултатен за Словения с 21 точки. Горан Драгич реализира 17. Лука Дончич, който трябваше да преглътне контузия, получена във втората част, се прибра в съблекалнята с 14 точки, 11 борби и 7 асистенции. Яка Блажич остана с 13 и 5 борби.

КЛЮЧЪТ: Поляците нямаха спиране през първото полувреме, като достигнаха до аванс от 20 точки, водени от Матеуш Понитка, за да дръпнат с 58:39 на голямата почивка. След паузата Словения се завърна и след 24:6, и силна игра на Яка Блажич и Влатко Чанчар в третия период намали до 63:64. В началото на последната четвърт отборът на Александър Секулич излезе напред със 73:68, но Полша отново си върна водачеството след успешни акции на Михал Соколовски, Ей Джей Слоутър и Матеуш Понитка за 84:76. До финалната сирена „драконите“ се доближиха на 3 точки, но за повече нямаха сили.

В ДОБАВКА: Българско присъствие имаше и в този 1/4-финал. Мартин Хорозов бе сред тримата рефери на срещата. 

КАКВО ПРЕДСТОИ: На полуфиналите, на 16 септември (петък) от 18.15 ч. Полша ще има за съперник Франция.

СТАТИСТИКА ОТ СЛОВЕНИЯ – ПОЛША

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани