8.9 C
София
четвъртък, април 25, 2024
НачалоЛайфстайлДжими Бътлър – от улиците на Хюстън до мечтата за злато в...

Джими Бътлър – от улиците на Хюстън до мечтата за злато в НБА (видео)

Баскетболистът на Маями израства без баща, а последиците от трудното му детство все още го преследват

В НБА има хиляди играчи с различни шантави истории. Тази на Джими Бътлър също може да се нареди сред тях.

Той израства без баща и на 13 години чува от собствената си майка следните думи: “Не ми харесва как изглеждаш, трябва да напуснеш дома си.”

Така един от лидерите на Маями се оказва без покрив над главата в град, в който съотношението на белите към афроамериканците е 15 към 1 (б.а. – Джими е роден в Хюстън, щата Тексас). След това е принуден да нощува при познати в продължение на няколко месеца.

В крайна сметка Бътлър намира ново семейство, започва да тренира баскетбол и постига всичко, за което е мечтал. Но последиците от трудното му детство не го оставят, дори в НБА.

Днес Джими усърдно демонстрира, че е от “старата школа” и иска да бъде пример. 

Отива на тренировки в ранни зори

Преместването в новия му отбор и слънчевите плажове на Маями толкова развълнуват Джими, че той отива на първата си тренировка 7 часа по-рано.

Съотборниците му Бам Адебайо и Майърс Ленърд също следват примера му.

Но вместо сравнения с легендарния Коби Брайънт, който обичаше да започва със стрелба още през нощта, Джими получава нова порция критики. Бившият възпитаник на университет Маркет е обвинен в поредното шоу, с което иска да се изтъкне.

По време на карантината Бътлър имаше доста публикации в социалните мрежи с упражнения и диети. Баскетболистът се придържа към режима си и в “балона” на НБА в Орландо, където обаче негов съсед наскоро се оплакал заради силен шум.

View this post on Instagram

it’s just work… 🎥 @darrylomar

A post shared by Jimmy Butler (@jimmybutler) on

Джими и емоциите

Джими не си поплюва и на паркета. Още през януари в двубой между Маями и Индиана, участникът в 5 издания на Мача на звездите в НБА се сдърпа с Ти Джей Уорън. В третия период на мача последният фаулира Бътлър, който си изпусна нервите и нарече съперника си “п*****т боклук”. В следващата атака Уорън получи рамо в гърдите от Бътлър, като дори тръгна към него и бе изгонен. Последва въздушна целувка от страна на играча на “горещите”. След случката Ти Джей обеща да срита “з*****a” на Бътлър.

Всъщност, това се случи, но в обратната посока, след като Хийт отстраниха Индиана в първия кръг на плейофите след 4-0 победи в кампуса на НБА.

Обвинява бившите си съотборници, че не играят по неговия начин

По време на двата си сезона в Минесота и Филаделфия Бътлър показа, че още повече ненавижда модерния облик на НБА. Опитите му за сработка с играчи като Бен Симънс, Джоел Ембийд, Андрю Уигинс и Карл-Антъни Таунс му донесоха единствено разочарование.

Джими не бе никак доволен, след като научи за максималната сделка между “горските вълци” и Уигинс, провокира Таунс да бъде по-агресивен на тренировки, а освен това, обвини Бен Симънс, че не играе в НБА, за да спечели шампионски пръстен.

Не всички играят заради играта, някои го правят за пари, къщи, коли и слава”, смята златният олимпийски медалист със САЩ от Рио през 2016 г.

Двете страни на Бътлър

Бътлър е лидерът на терена. Той знае кога да поеме отговорност. Никой не се съмнява в неговата упоритост и желание за победа. След напускането му, Чикаго не участва нито веднъж в плейофите, а Минесота се включи в елиминациите за първи път от 14 години, когато Джими бе част от състава.

Най-прогресиращият играч в лигата през 2015 г. доста често е в центъра на събитията и извън терена. Бътлър активно ръководи тренировъчния процес, готов е да помага на наставниците и знае как да мотивира талантливите си съотборници. Той плаща по $500 на Бам Адебайо за всеки опит от тройката, който реализира.

Но ако Бътлър не вижда перспективи в отбора, чийто екип носи, тогава той започва да проявява егоизъм. Това пише в книгата си Дерик Роуз.

Случваха се много странни неща. Не знам какво стана точно, но Джими не бе с нас, играчите в съблекалнята, а в стаята при треньорите. Трябва да призная, че никога досега не съм виждал такова нещо. Той се отдели от отбора. Как може да ни смятате за тим, когато това се случва?„, споделя Роуз.

Джими и журналистите

Една от звездите на Маями въобще не си поплюва с представителите на медиите отвъд океана и понякога е доста откровен.

На въпрос на журналист:

Джими, защо се забави толкова?”, Бътлър отговаря така: “Взимах си п*****т душ. Не мога ли да си измия д****o.”

Джими и бизнеса

В “балона” в Орландо Бътлър не общува със съперниците си, като прекарва времето си основно в хотелската си стая и се занимава с бизнеса си – продажбата на кафе.

За мен това е бизнес пътуване. Не искам да се разсейвам с нищо, да се отпускам. Това е моето лично решение. Тук съм по работа„, споделя Избор №30 на Чикаго в драфта на НБА през 2011 г.

Примерът на Бътлър бе последван и от някои от съотборниците му.

Бътлър и изкуството

Джими иска да бъде приеман не като грубиян, а като интелигентен човек, който може да сравнява живота си с тези на велики художници.

Нямам предвид, че съм произведение на изкуството. Искам да кажа, че някои хора не разбират Пикасо, но трябва да имат негова творба, защото това е Пикасо. Струва ми се, че и на мен ми се случва същото. Може да не ме разбирате, но това не означава, че ще се променя. Пикасо ще остане Пикасо. Но сериозно, аз не съм Пикасо, аз по-скоро съм нещо като Банкси„, смята Бътлър.

Джими се съревновава и извън терена

Бътлър е много хазартен тип.

След като се съгласява да играе един на един срещу комика Кевин Харт, Джими не се притеснява дори от факта, че опитите му за стрелба трябва да бъдат с лявата ръка.

Видеото за дуела им събра повече от 9 млн. гледания в Youtube.

Финалът в конференцията

За първи път след края на ерата на Леброн в Маями, феновете на тима имат надежда, че техният отбор може да спечели златото в НБА. “Горещите” си проправиха път до Топ 4 в най-силното първенство в света и са на две победи от битките за титлата.

За първи път от доста време, Маями си има играч като Джими, който може да вкарва по 40 точки в коша на противника. Той стори това в мач №1 от серията срещу Милуоки и накара легендата Дуейн Уейд да напише следното:

За първи път в кариерата си, Бътлър участва във финал на конференцията, но няма съмнение, че баскетболистът на Маями ще даде всичко от себе си срещу Бостън и ще изисква същото от своите съотборници. За него това не е само шанс да се доближи до върха в НБА, но е и чудесна възможност да докаже на бившите си клубове, че са сгрешили по отношение на него.

Без съмнение, №22 в Маями се превърна в главен герой на плейофите в лигата.

Вижте още от Джими Бътлър:

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани