21.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
НачалоЕвропаГолемият Пау Гасол официално каза "Край" (видео)

Големият Пау Гасол официално каза „Край“ (видео)

Легендата на испанския баскетбол обяви оттеглянето си на 41 години с мисъл за Коби

2021 г. определено е годината, в която едно цяло поколение се сбогува с играта. След Василис Спанулис, Луис Скола и Фелипе Рейес, светът на баскетбола остана без още една личност, пренаписала историята. Големият Пау Гасол обяви официално оттеглянето си на 41 години. 

Легендарният испанец стори това на специална пресконференция, която се проведе в родния му град Барселона. Срещата с медиите уважиха и негови бивши съотборници като Хуан Карлос Наваро, Руди Фернандес, Шарунас Ясикевичус, който сега води каталунците, както и неговият брат Марк.

Тук съм, за да съобщя, че се оттеглям от професионалния баскетбол. Трудно решение след толкова години, но и обмислено, малко смяна на скоростите. Благодаря на всички. Благодаря ви много„, започна изявлението си двукратният шампион в НБА с Лейкърс.

Винаги са ми казвали, че не е важно да пристигна някъде, а да се задържа. Не съм се опитвал да остана, винаги опитвах да съм по-добър и да не си поставям граници. За това има много хора, които са ми помогнали и са оказали голямо влияние върху кариерата ми„, допълва участникът в 6 издания на Мача на звездите в НБА.

През дългата ми кариера работих с много хора и съм много благодарен на всички тях. Много съм благодарен за възможността да мога да играя отново за Барса. Това е нещо много специално. Нищо не е важно в живота, ако не сте част от отбор или колектив„, смята Пау Гасол.

Първо искам да благодаря на медиите, заради вас това, което искахме да казваме, достигаше до хората. Благодаря на фенове, които ми даваха невероятна енергия и обич през всичките тези години. Играейки толкова време, имах много треньори, опитвах се да уча от всеки един от тях. Няма как да не спомена тук Фил Джаксън и Грег Попович. Имах страхотни съотборници – като Хуан, той ме научи какво значи приятелство. Разбира се, брат ми Марк, с който от малки играем заедно. Искам специално да спомена Коби Брайънт, защото той трябваше да е тук… Но това e животът. Той ме научи да бъда победител. Смятах го за по-голям брат„, каза още сребърният медалист от Олимпиадите в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г.

Благодаря на семейството ми, макар че никога няма да мога да изразя благодарността си към тях. Семейството е всичко, заради мен родителите ми оставиха всичко и заминаха за Мемфис през 2001 г. Благодарен съм им, че винаги са до мен. И накрая искам да благодаря на жена ми Кат. Обичам те и ти благодаря, че си мой партньор, съпруга и майка на дъщеря ни. Тя е най-важното нещо в живота ми„, сподели световният шампион в „Ла Фурия“ от Япония 2006 г.

Пау Гасол има общо 11 медала на международно ниво с Испания, включително злато от световното първенство в Япония през 2006 г., както и три европейски титли от Полша 2009, Литва 2011 и Франция 2015. На сметката си има общо 3 корони в Испания и Купата на Краля от 2001 г.

Кариерата му преминава още през Лос Анджелис Лейкърс, Мемфис, Чикаго, Сан Антонио и Милуоки. Новобранец на годината през 2002 г. На най-силното първенство в света оставя общо 1368 двубоя, в които има средни показатели от 10.5 точки, 8.7 борби и 1.2 асистенции.

През последната година Пау Гасол игра за Барселона, след като бе извън терените две години, заради контузия. С каталунците той стана шампион в ACB лигата, като достигна и до финал в Евролигата. За последно се изявява на Олимпиадата в Токио.

В индивидуалната му колекция влизат още наградите за МVP на световното през 2006 г., Най-полезен играч на европейските през 2009 и 2015 г., Играч №1 на Европа за 2008 и 2009 г., Мистър Европа през 2004 и 2009 г., носител на Евроскар от 2008 до 2010 г. и през 2015 г., MVP на финалите в испанския елит през 2001 г. и Най-полезен в турнира за Купата на Краля през същата година.

Вижте го сами:

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани