11.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
НачалоБългарияГергана Славчева: Любовта към баскетбола надделява над страха от COVID-19

Гергана Славчева: Любовта към баскетбола надделява над страха от COVID-19

Между oтбора и играчите има връзка, която остава за цял живот, смята бившата състезателка от WNBA

Макар и коронавирусът да обърка сериозно плановете на всички спортни организации през 2020 г., годината ще остане в историята на ФИБА като година на инициативите за развитие на женския баскетбол. През пандемичната година световната централа лансира един от най-важните си и полезни проекти в последните години – Her world, her rules, който цели да се популяризира играта сред момичетата по целия свят. В инициативата се включи и БФБаскетбол, която организира няколко фестивала за момичета.

Над 420 момиченца от близо 30 клуба от цялата страна се включиха в проекта. Събитията се проведоха в Перник, София, Шумен и Бургас, а ментор на инициативата бе бившата националка, състезателка в WNBA и Италия и настоящ треньор на Славия и националния отбор за девойки до 18-годишна възраст Гергана Славчева. В различните градове се включиха и други легенди на женския ни баскетбол – Евладия Славчева в Перник и Гергана Брънзова в Бургас.

Макар че изминаха месеци от последния фестивал в Бургас, Гергана Славчева признава, че продължава да получава обратна връзка от родители и деца за полезността на събиранията. Ето как тя коментира впечатленията си от Her World, Her Rules.

– Какви са общите ти впечатления от завършилия проект? Доколко можем да разчитаме, че след време ще имаме повече баскетболистки?

За щастие видях много ентусиазирани родители, особено след пандемията, по време на втората част от програмата – в Шумен и в Бургас. Очакванията ми бяха да дойдат хора, но бях много приятно изненадана, че залата беше пълна с деца и родители. Оказа се, че любовта към баскетбола надделява над страха от COVID-19, което много ме зарадва. Надявам се и вярвам, че много от тези деца ще останат в залата. Това не беше просто един баскетболен фестивал. Смятам, че много от тези деца бяха с амбиции. Дойдоха да говорят с мен, питаха ме дали всичко това, което им разказах, се е случило. Казаха, че и те ще тренират толкова много, колкото и аз, защото аз им обяснявах, че отварях и затварях залата. Надявам се, че наистина това ще се случи. Целта беше да им обясним какво може да предложи баскетболът, но нищо не е даром, трябват много тренировки, упоритост. А на тази възраст, 10-12-годишните, ние разчитаме най-вече на подкрепата на родителите. Те са ни много важни. След тези четири фестивала, има много майки, които се свързаха с мен, за да ми благодарят, писаха ми писма, как децата са се променили, ходели на тренировки с още по-голямо желание, а други дори вече мечтаели за Америка. Най-много това ги впечатли, особено това, че беше от първо лице и вече се е случило. Много деца са го приели присърце, ще видим с времето дали наистина е така.

– Имаше шанса да работиш в Перник с Евладия Славчева, в Бургас с Гергана Брънзова. Това даде ли някакъв импулс?

– Ние имахме възможността да се обединим. Евладия е друго поколение, тя е била на Олимпийски игри. Така че тя също застана пред родителите, обясни им. Аз съм се докоснала до WNBA, тя – до Олимпиадата. Защо някое от тези деца да не достигне нашите постижения?! Смятаме, че им беше интересно. С Гергана Брънзова сме завършили заедно университет. В Бургас беше още по-вълнуващо, защото нашите стъпки са еднакви. Тя беше там, аз бях там, после в един и също отбор в САЩ, после в WNBA. За нея беше още по-специално в зала „Бойчо Брънзов“, в собствения си град тя приветства децата. В Бургас беше много специално.

– Какво им липсва на тези деца? Какво трябва да се промени, да продължи да се работи?

– За малкото време, прекарано с децата, не можах да разбера какво им липсва. Важното е, че имаше желание, имаше този блясък в очите, този хъс, който се вижда при малките дечица. Според мен, най-големият проблем са залите. В провинцията имат зала, с която могат да разполагат всеки ден, но при софийските отбори е малко по-трудно. Дори и тези деца да имат желание, сме лимитирани откъм зала. Аз съм треньор в Славия и моите наблюдения са за София, тук има прекалено много неща, уроци по пиано, по китара. В по-големите градове се размиват нещата, не са толкова фокусирани. Докато в Шумен, например, всичко е баскетбол, имат огромна зала. Може би в София малко се размиват нещата с цялото това изобилие от уроци, курсове. Но тук очакваме голяма подкрепа от родителите. Аз им благодаря, защото и в това студено време ги карат, чакат ги отвън. Днес имахме баскетболен мач, а те не могат да влязат и да гледат. Чакат и седят отвън, това е нещо страхотнo.

– Това ли е пътят – родителите да се запалят?

– Да, на тази възраст се започва от родителите, те ги карат и връщат, особено за късните тренировки от 18.00 – 19.00 ч. Тези деца са малки да се прибират сами, затова на тази възраст всичко започва от родителите. Когато са по-големи, те си ходят и сами. Но не бива да наказват децата чрез баскетбола, т.е. да им забраняват тренировки, ако имат лоша оценка. Една майка дойде да спори с мен, че баскетболът бил единственото нещо, с което можела да мотивира детето си.

– До колко е важен личният пример на треньора?

– Ние сме едно семейство – отборът и треньорът. Между отбора и играчите има връзка, която, според моя опит, остава за цял живот. Аз давам пример с Гергина Скерлатова, която ме пое от 6-ти клас, сега ме взе като треньор. 12-годишните идват и споделят с мен, аз се опитвам да ги съветвам. Но аз не съм им родител, има граница, децата трябва да слушат родителите си. Ние, треньорите, можем само да се радваме, ако са в залата, но родителите са тези, които решават.

– Полезен ли беше този проект?

– Беше много интересен, за родителите беше нещо ново. От обратната връзка на родителите смятам, че е бил полезен. С течение на времето ще видим, но мисля, че децата ще се запалят. Може би повечето от първите отбори имат жени или 19-ки, ето нашите момиченца имат примера на жените на Славия. Важно е да има всички възрасти, за да може малките да се стараят да идат при по-големите, да я има въртележката, големите да идват на мачовете на малките. Защото децата се вълнуват, когато дойде някой по-голям и ги похвали. Моята дъщеря, например, се вълнува не толкова, когато аз й направя комплимент, а когато друг я похвали колко вкарва. Така че е хубаво да има всички възрасти и когато един ден е възможно, жените да ходят на мачове на малките, да се интересуват, да ходят да им показват на тренировките. Това лято преди финалите на 16-годишните помолих Гергана Брънзова да дойде в залата, да покаже някое движение и беше много интересно. Така че се надявам и при другите отбори да има по-голям интерес от първите отбори или от големите към по-малките, което би ги стимулирало, да ги насърчават. Защото на тази възраст повече е насърчаването.

– Усеща ли се вълнението от това, че в Славия в момента са събрани две български баскетболистки, играли в WNBA?

– Това може само да говори добре за клуба. Аз лично израснах в този клуб и за мен е удоволствие и чест да бъда треньор за клуба си. Радвам се, че Гери Брънзова е избрала нашия клуб и се надявам да може да покаже почти целия си потенциал, това, което и преди можеше. Мисля, че и на 45 години може да го покаже. За нас е хубав момент, че играчите избират нашия клуб.

– Ще видим ли пак Гергана Славчева и Гергана Брънзова на терена, но в игра?

– За момента тренирам дъщеря си. Но все пак съм още млада, Гери е с 3 години по-голяма от мен, така че ще си почина още малко и ще помисля.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани