22 C
София
вторник, април 16, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков се включи в заседание на Борда на ФИБА Европа

Георги Глушков се включи в заседание на Борда на ФИБА Европа

Още тази година се очаква да започне процедурата по кандидатстване за домакинство на Евробаскет 2029

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков участва в третото заседание на избрания през миналата година Борд на ФИБА Европа. Срещата се проведе в Гибралтар по повод 60-годишнината на Гибралтарската аматьорска баскетболна асоциация.

Заседанието бе ръководен от президента на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса, а сред присъстващите бяха още президентът на ФИБА шейх Сауд Али Ал Тани, генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис и изпълнителният директор на ФИБА Европа Камил Новак.

По време на срещата бяха обсъдени и редица ключови теми, като бяха изнесени доклади за състоянието на различните клубни турнири преди финалния етап от сезона. Хорхе Гарбахоса разкри, че ФИБА Европа и партньорите й работят върху стратегически план за повишаване на нивото на тези състезания.

Освен това, Бордът одобри продължаването на програмата Time-Out, имаща за цел да предложи академична квалификация на бивши елитни играчи, след като бе отчетен огромният й успех до момента.

Сред темите бяха и изминалите мачове от квалификациите за Евробаскет 2025 при мъжете и жените, предварителните европейски квалификации за Световното през 2027 при мъжете и олимпийските квалификационни турнири при жените. Специално внимание бе обърнато и на високата посещаемост на мачовете в Европа.

Още тази година се очаква да започне процедурата по кандидатстване за домакинство на Евробаскет 2029, като страните, които ще получат право да организират шампионата, ще станат ясни на специално събитие през юни догодина.

Редица европейски федерации изразиха интерес да бъдат допълнителни домакини на Евробаскет 2027 при жените, заедно с настоящите такива Литва и Финландия.

Първенствата при подрастващите също бяха във фокуса на заседанието, като предварително бяха представени и някои от домакините на Европейските първенства през 2025 г. Белград (Сърбия) ще приеме елитния шампионат при юношите U18, този при младежите U20 в Дивизия B ще е в Ереван (Армения), жените U20 ще играят в Матозиньош (Португалия), докато в Плоещ (Румъния) ще се проведе Европейското първенство за момичета U16 в Дивизия B.

Следващото заседание на Борда на ФИБА Европа и Общото събрание ще се проведат през май в Порторож (Словения).

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани