18.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоЕвропаБългарско присъствие при реализаторите в историята на Евробаскет

Българско присъствие при реализаторите в историята на Евробаскет

Петкана Макавеева намира място сред 100-те най-добрите стрелци

ФИБА отдава дължимото на някои от най-добрите реализатори на европейските първенства при жените през годините. Сред тях се нарежда и една от легендарните фигури в родния баскетбол Петкана Макавеева. 

Бившата състезателка на Левски и националния ни отбор заема 61-во място в класацията на международната централа. Ето и какво пишат за нея в материала си от ФИБА:

„Не само реализатор, но и страхотен отборен играч и състезател, Петкана Макавеева е неразделна част от българския национален отбор, с който печели бронзов медал при второто си участие на европейско първенство (б.а. – 1976 г.). След това тя достига и до сребро през 1983 г.

Петкана Макавеева има общо 409 точки в 34 мача на еврофинали с представителни ни тим. Освен това, бившият гард има и изяви с България на шампионатите на Стария континент през 1974 г., през 1980 г. и през 1981 г.

В забележителната кариера на Петкана Макаеева има общо бронз от Олимпиадата в Монреал през 1976 г. и сребро от Игрите в Москва през 1980 г.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани