4.2 C
София
четвъртък, декември 7, 2023
НачалоБългарияБез промяна в правилото за двама българи на терена в НБЛ

Без промяна в правилото за двама българи на терена в НБЛ

Решението е взето от Управителния съвет към БФБ

Управителният съвет на БФБаскетбол се събра на свое редовно заседание и взе важни решения за 2023/2024. Управата единодушно отхвърли предложението на Общото събрание на НБЛ за промяна на чл. 74 (2) от Правила за провеждане на Държавно първенство – мъже НБЛ и запази правилото за двама български състезатели на терена по време на срещите в елитното първенство.

Във връзка с писмо на ОБК ЦСКА с 11 гласа „За“ и 1 „въздържал се“ Управителният съвет към БФБ промени чл.74  от правилата за държавното първенство на НБЛ както следва:

„(1) В тимовия лист на всяка конкретна среща на НБЛ БК може да запише максимум 5 редовно картотекирани състезатели, които нямат българско гражданство и не повече от един (1) състезател, придобил българско гражданство при условията на чл.16 от Закона за българското гражданство.

(2) по време на игра на терена трябва да има минимум двама(2) състезатели, които имат българско гражданство като  единият от тях може да бъде състезател, придобил българско гражданство при условията на чл.16 от Закона за българското гражданство.“

УС единодушно остави непроменена т.10 от чл. 5 на Правила за провеждане на държавно първенство – мъже НБЛ:

„10. В тимовия лист да присъстват един състезател под 20-годишна възраст и един състезател под 24-годишна възраст навършени в годината на картотекиране  Състезателите трябва да бъдат картотекирани поне 3 години в БФ Баскетбол. Не се прилага при заболели от COVID-19.“

Управата единодушно прие правилата за провеждане на ББЛ А и Б групи за сезон 2023/2024, а също и параметрите за сключване на нов договор с ББО за периода 2023 – 2026 г.

Освен това, реши да върне предложението на Треньорската комисия за преразглеждане и за уточняване на правилата за провеждане на държавните първенства при подрастващи, като подготви подкрепи предложението си с видеоматериали за всяка една от предвидените промени.

Управителният съвет към БФБ взе решение да премахне изискването за представяне на предсъстезателни медицински прегледи преди всяка среща във връзка с текста на чл. 95 (1) от Закона за физическото възпитание и спорта, като остават в сила всички останали задължителни медицински прегледи по чл. 93 и чл. 94 от ЗФВС.

Управата възложи на Съдийската комисия да изготви четиригодишен план за развитие на българското съдийство и да обнови статута на съдията. Документите да бъда представени на УС в началото на месец септември 2023 г. за одобрение.

За член на БФБаскетбол бе приет БК София Ийгълс, представляван от Николай Рашков. Освен това, УС прие и актуалния годишен финансов отчет и отчет за дейността на БФБаскетбол за 2022 г.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани