5.6 C
София
петък, април 19, 2024
НачалоЕвропаБаскетболна Европа загуби легендата Душан Ивкович

Баскетболна Европа загуби легендата Душан Ивкович

Специалистът си e отишъл от този свят на 77 години

Европейският баскетбол потъна в скръб. Играта с оранжевата топка на Стария континент загуби един от най-влиятелните и успешни треньори – Душан Ивкович. 77-годишният специалист си е отишъл от този свят след белодробен оток в болница в Белград, съобщават медиите в западната ни съседка.

Сръбският специалист започва кариерата си с младежкия отбор на Раднички, а след това преминава в Партизан, който извежда до титлата в бивша Югославия през 1979 г. Оттогава той оставя своята диря в Арис, ПАОК, Паниониос, Олимпиакос, с който има 2 титли в Евролигата през 1997 г. и 2012 г., АЕК, ЦСКА Москва и Динамо Москва. Душан Ивкович сложи край на своята треньорска кариера през 2016 г. след два сезона в Анадолу Ефес. Във визитката му са още Купа Сапорта от 2000 г., Купа Корач от 1979 г. и трофея от турнира УЛЕБ Къп през 2006 г.

Като селекционер Душан Ивкович има три европейски титли с бивша Югославия, злато от световното първенство в Аржентина през 1990 г. и сребро на Олимпиадата в Сеул през 1988 г. Начело на Сърбия има финал на Евробаскет 2009 в Полша.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани