5 C
София
четвъртък, април 18, 2024
НачалоНБАБам Адебайо – наследникът на Флинтстоун, който израства в каравана (видео)

Бам Адебайо – наследникът на Флинтстоун, който израства в каравана (видео)

Работата е единственият път към успеха за баскетболиста на Маями

След края на мач №6 oт финалите на Изток между Маями и Бостън всички погледи бяха вперени в Бам Адебайо, който първи вдигна трофея, донесъл триумфа на “горещите” в конференцията. 206-сантиметровият баскетболист е сред най-големите сензации на сезона в лигата до момента, а с изявите си заслужи място сред най-добрите.

Адебайо е родом от Нюарк, щата Ню Джърси. Бам получава своя прякор не от кой да е, а от своята майка. Тя редовно гледа със сина си поредицата за “Семейство Флинтстоун“, а какво по-подходящо прозвище от Бам-Бам – в чест на сина на Барни и Бети Ръбъл. Животът на малчугана обаче не е от най-леките. Останал без баща още на няколко месеца, той е поверен единствено на грижите на Мерилин Блънт.

Бам заживява в каравана в Южна Каролина, където двамата се преместват малко след раждането му. В това тясно пространство Адебайо открива, че нищо не е лесно и че всичко, което човек иска, се постига с цената на много борба. Примерът, който му предава и неговата майка, която едва свърза двата края с оскъдната си заплата като касиер в супермаркет.

Това, което вижда между четирите стени на караваната с години, Бам прилага на практика – работата е единственият път към успеха. Това е мотивацията на участника в последното издание на Мача на звездите в НБА, която му помага да превърне мечтата си в реалност преди броени часове. По пътя към върха на Изток Адебайо прекарва часове наред във фитнеса, работейки сам, за да подобри координацията, мускулите и техниката си, което след три години в най-силното първенство в света дава резултат.

Преди обаче да попадне в светлината на прожекторите на НБА, Бам Адебайо успява да впечатли един от най-добрите специалисти в колежанския баскетбол Джон Калипари, който го привлича в Кентъки. Там обаче центърът остава само година, реализирайки средно по 13 точки и 8 борби през 2016/2017. Малко след това е избран под №14 в драфта от “горещите”. В тима от Флорида той дълго седи на пейката преди да спечели доверието на треньора Ерик Спулстра.

Така собственото му желание и вярата на другите носят на Бам Адебайо най-добрия сезон в кариерата му досега в НБА. През 2019/2020 23-годишният играч се нарежда втори в гласуването за Най-прогресиращ в лигата, като намира място и във Втория отбор на защитниците. Представянето му в плейофите, в Орландо затвърди всичко това.

Бам Адебайо имаше ключови изяви в серията с Бостън и стана MVP на последния двубой, оставяйки срещу името си 32 точки, 14 борби и 5 асистенции, с което се нареди до звезди като Леброн Джеймс, Дуейн Уейд и Шакил О’Нийл. Общото между четиримата е, че преминават границата от 30 точки, 10 борби и 5 завършващи подавания в мачове от плейофите с екипа на Маями.

За Адебайо обаче това не е краят. Той иска и златото в най-силното първенство в света, а за него с Маями ще се изправи срещу Лос Анджелис Лейкърс.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани